Oina, sportul national al romanilor, se zbate in anonimat si doar pasiunea catorva fosti practicanti, o mai tine in viata. Oficial, sportul se parctica din 1900, cand pe la marginea Bucurestilor se organizau primele competitii. Neoficial, “hoi
Oina, sportul national al romanilor, se zbate in anonimat si doar pasiunea catorva fosti practicanti, o mai tine in viata. Oficial, sportul se parctica din 1900, cand pe la marginea Bucurestilor se organizau primele competitii. Neoficial, “hoina” apare in cronici din secolul 14. Oficialii Federatiei Romane de Oina spun ca sunt pe drumul cel bun si ca oina redevine un sport popular. Sunt contrazisi insa de lipsa competitiilor care sa atraga spectatori. In Romania exista astazi doar 600 de sportivi legitimati la cluburile de oina. Campionatul National este disputat de sapte echipe de seniori, iar lupta se da pentru cupe, medalii, diplome si tricouri. Mai exista alte 20 de echipe de copii care sunt afiliate si cateva de juniori. “Deocamdata stam mai bine decat in anii trecuti cand aveam mai putine echipe si mai putine evenimente. Suntem pe drumul cel bun dar avem nevoie de mai mult ajutor pentru promovare ”, spune Aurel Buleu, Secretarul general al Federatiei de profil. Pentru a incerca revitalizarea acestui sport, federalii si-ar dori ca oina sa devina sport obligatoriu pentru orele de educatie fizica din scoli si licee. “Mai ales in mediul rural, unde oina are mai mult succes, vom propune implementarea acestei masuri. Doar asa pot aparea viitorii jucatori care sa faca si performanta”, explica Buleu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.