Valoarea livrarilor de produse si de servicii industriale a scazut anul trecut cu 2,1%, la 200 mld. lei, a anuntat ieri Institutul National de Statistica (INS) intr-un comunicat de presa. "Livrarile de produse si de servicii industriale pe piata inte
Valoarea livrarilor de produse si de servicii industriale a scazut anul trecut cu 2,1%, la 200 mld. lei, a anuntat ieri Institutul National de Statistica (INS) intr-un comunicat de presa. "Livrarile de produse si de servicii industriale pe piata interna au crescut fata de 2005 cu 1,3%, iar cele pe piata externa au scazut cu 7%. Cresterea livrarilor pe piata interna a fost sustinuta in principal de industria prelucratoare (+7,5%), celelalte doua sectoare - industria extractiva si energia electrica si termica, gaze si apa - inregistrand scaderi cu 12,1%, respectiv 12,7%".
Pe piata externa au fost consemnate reduceri pentru toate cele trei sectoare, industria extractiva (-33%), energia electrica si termica, gaze si apa (24,7%) si industria prelucratoare (-6,5%). Cea mai importanta majorare a livrarilor fata de anul 2005 a fost inregistrata de industria alimentara, a bauturilor si a tutunului.
Cea mai mare crestere a valorii livrarilor de produse si servicii fata de anul anterior a avut loc in industria alimentara, a bauturilor si a tutunului (+16,8%), care detine si cea mai mare pondere din totalul livrarilor din industrie (13,8%), urmata de fabricarea altor produse din minerale nemetalice (+13,3%) si de industria metalurgica si a produselor din metal (+13,1%), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice (+11,3%) si industria de echipamente electrice si optice (+11,1%).Alimentele, bautura si tutunul au fost in topul livrarilor pe 2006In acelasi comunicat se arata ca activitatea cu cea mai puternica orientare spre export din cadrul industriei prelucratoare a fost industria textila si a produselor textile, iar activitatea preponderent orientata spre piata interna a fost industria alimentara, a bauturilor si a tutunului.
In cadrul industriei prelucratoare, principala activitate care a urmarit exportul a fost industria textila si a produselor textile, care a livrat 86% din produse pe piata externa, urmata de industria pielariei si a produselor din piele (85,2%), industria de echipamente electrice si optice (72%), fabricarea lemnului si a produselor din lemn (62,9%). Cea mai puternica orientare spre piata interna s-a inregistrat in industria alimentara, a bauturilor si a tutunului (96,9%), urmata de fabricarea celulozei, a hartiei si a produselor din hartie (88,9%) si fabricarea altor produse din minerale nemetalice (86,2%). Atat activitatile din industria extractiva, cat si din energia electrica si termica, gaze si apa vizeaza aproape in intregime piata interna (100% in industria extractiva de produse energetice si 89,9% in industria extractiva de produse neenergetice), respectiv 98,6% in energia electrica si termica, gaze si apa.Comertul a fost domeniul preferatFirmele cu activitati de comert au fost anul trecut cele mai numeroase si au avut cea mai mare pondere in totalul cifrei de afaceri in 2006, iar agentii economici din industrie au detinut cei mai multi angajati, se arata in acelasi comunicat.
La sfarsitul anului trecut, sectorul industrie insuma 60.119 de intreprinderi, respectiv 34,6% din totalul intreprinderilor active din domeniul economic (industrie, constructii, comert si servicii). Cea mai mare pondere a fost detinuta de intreprinderile active din cadrul sectorului 'Comert>>, respectiv 44,6%. In ceea ce priveste cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost detinuta de intreprinderile cu activitate principala de comert (40,2%), firmele din constructii detinand doar 7,1%. Intreprinderile din industrie au avut cea mai mare pondere in ceea ce priveste numarul de persoane ocupate (42,2%), urmate de cele din servicii (25%).
Firmele din comert au inregistrat cea mai mare valoare a cifrei de afaceri raportate la numarul de persoane ocupate. In sectorul servicii s-a inregistrat o valoare de aproximativ trei ori mai mica. Datele prezentate de INS sunt preliminare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.