Guvernul a aprobat ieri, intr-o sedinta de Guvern, extinderea listei despagubitilor CEC pentru masini si a termenului de depozitare, au declarat surse oficiale preluate de Mediafax. Anterior, sursele ministeriale au declarat ca statul va despagubi to
Guvernul a aprobat ieri, intr-o sedinta de Guvern, extinderea listei despagubitilor CEC pentru masini si a termenului de depozitare, au declarat surse oficiale preluate de Mediafax. Anterior, sursele ministeriale au declarat ca statul va despagubi toti deponentii care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) pentru achizitionarea de autoturisme, indiferent de tipul acestora, deschise pana la 15 februarie 1992, si nu pana in noiembrie 1990, iar despagubirile vor fi indexate pana la 31 iulie 2007. Legea actuala, aprobata de Parlament in mai 2007, permite acordarea de despagubiri banesti doar pentru persoanele care au depus la CEC pana la 1 noiembrie 1990 diverse sume de bani in vederea achizitionarii de autoturisme Dacia. Despagubirile sunt egale cu suma depusa la CEC, indexata cu nivelul indicelui ratei de inflatie, calculat din data depunerii pana in ziua achitarii. "Guvernul va extinde insa atat categoria deponentilor care vor primi despagubiri, incluzand persoanele care au constituit depozite la CEC si pentru alte marci de autoturisme, nu doar pentru Dacia, cat si data-limita luata in calcul pentru constituirea depozitelor. Vor fi acordate, astfel, despagubiri pentru depozitele constituite pana la 15 februarie 1992, data de stopare a deschiderii de conturi, si nu pana la 1 noiembrie 1990, prevazuta in prezent", au declarat surse ministeriale.
Data-limita pana la care se aplica indexarea cu nivelul inflatiei, pentru determinarea valorii despagubirii, va fi 31 iulie 2007. "Aceasta data a fost agreata de Ministerul Economiei si Finantelor si de CEC ca termen-limita pana la care se aplica indexarea", au afirmat sursele citate de Mediafax.
Legislatia actuala prevede ca pentru acoperirea financiara a despagubirilor sunt acordate titluri de stat cu o maturitate intre 1 si 2 ani. Emisiunea de titluri de stat va fi lansata pe numele CEC, valoarea nominala totala a emisiunii fiind valoarea totala a despagubirii, rezultata din insumarea celor 37.460 de valori individuale. Valoarea individuala a emisiunii de titluri de stat va fi cea a despagubirii corespunzatoare fiecaruia dintre cei 37.460 de deponenti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.