"Timeing-ul este foarte prost pentru Guvern, chiar in perioada electorala sa le spunem "Opriti cheltuieilile", a afirmat Isarescu la o intalnire cu investitorii italieni din Romania. Oficialul bancii centrale a aratat ca aproape de finele lunii octom
"Timeing-ul este foarte prost pentru Guvern, chiar in perioada electorala sa le spunem "Opriti cheltuieilile", a afirmat Isarescu la o intalnire cu investitorii italieni din Romania. Oficialul bancii centrale a aratat ca aproape de finele lunii octombrie bugetul consolidat inregistreaza inca excedent si ca spera ca Executivul sa nu efectueze cheltuieli masive in ultimele doua luni ale anului, asa cum s-a procedat in executiile bugetare precedente. In opinia lui, politica fiscala ar trebui sa isi asume rolul de a sustine mai puternic in perioada urmatoare procesul de dezinflatie, dar si reducerea deficitului de cont curent, estimat la 13% din PIB. "In momentul actual, Romania trebuie sa fie constienta ca nu mai poate accepta o crestere a deficitului de cont curent", a mentionat guvernatorul. Pe de alta parte, Isarescu a afirmat ca intarirea politicii monetare cu efect intr-o noua apreciere a leului ar putea fi chiar daunatoare procesului de dezinflatie, daca la un moment dat va avea loc o corectie. Referindu-se la seceta, oficialul BNR a spus ca aceasta va avea impact si asupra preturilor de consum din luna octombrie, dupa ce in septembrie a contribuit la cresterea inflatiei anualizate la peste 6%. "Vad inca o luna un impact al secetei, corelat cu faptul ca nu ne mai ajuta importurile din cauza deprecierii leului", a mai afirmat Isarescu. In plus, acesta a criticat Executivul pentru ca nu a facut eforturi sa reformeze piata muncii. "Subsidiile publice fac ca o parte a fortei de munca activa sa nu lucreze", a spus Isarescu. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.