Batranii tribului Kikuyu, din Kenya, au anuntat public ca ii vor blestema pe cei care considera ei ca doresc sa pangareasca un deal sacru care le apartine. Dupa ce au indurat 20 de ani de diverse compromisuri, culturi de ceai sau amplasarea unor rele
Batranii tribului Kikuyu, din Kenya, au anuntat public ca ii vor blestema pe cei care considera ei ca doresc sa pangareasca un deal sacru care le apartine. Dupa ce au indurat 20 de ani de diverse compromisuri, culturi de ceai sau amplasarea unor relee de telefonie mobila, batranii tribului au decis ca nu se mai poate.
Kikuyu, tribul dominant din Kenya, crede ca Dumnezeu foloseste dealul Karima ca popas in drumul sau zilnic catre Muntele Kenya.
Decat sa isi spuna pasul in fata judecatorilor, batranii Kikuyu s-au adunat saptamana aceasta intr-un oras invecinat pentru a pune la punct detaliile blestemului care urmeaza sa-i loveasca pe cei care nu le respecta dorintele.
Karima Hill are doua situri sacre care sunt folosite in mod traditional de catre tribul Kikuyu pentru a aduce ploaia, a vindeca boli sau pentru a stopa eventualele invazii ale insectelor.
Acelasi loc este de asemenea "un martor" care aminteste de persecutiile suferite de membrii Kikuyu sub regimul colonial cand guvernul le-a incendiat padurile la inceputul anilor 1950 pentru a-i goni pe luptatorii Mau Mau.
Insa acum liderii tribului spun ca au vazut cum in ultimii 20 de ani Karima Hill a fost devastat de plantarea unor copaci adusi din strainatate, cum ar fi eucaliptul sau chiparosul si care au secat paraurile din vecinatatea lor.
Dupa ce cresteau, copacii erau taiati pentru a fi utilizati de catre o companie locala de prelucrat frunzele de ceai. Aceasta companie plateste bani consiliului local pentru utilizarea acestor pamanturi.
In urma cu trei ani, o companie de telefonie mobila a primit permisiunea de a construi un releu pe acel deal.
Localnicii au mai povestit ca distrugerea dealului Karima a continuat in ciuda numeroaselor apeluri facute catre guvern. Astfel, pentru ca nu mai aveau nici o alta cale, batranii tribului au decis ca este timpul sa ia masuri drastice: invocarea unui blestem care sa se abata asupra oricarui "invadator" si care sa-i aduca acestuia si chiar familiei lui ghinion de moarte.
"Este adevarat, nu e nici o gluma" a declarat Kariuki Thuku, care lucreaza pentru un grup ecologist numit Porini Trust, si care ajuta la organizarea adunarilor tribului. Batranii tribului au cerut tuturor spiritistilor si vracilor din Africa sa vina in Kenya pentru a-i ajuta la ceremonia care urmeaza sa aiba loc in decembrie. Se asteapta ca sute de persoane sa participe la adunare.
Thuku a mai declarat ca a primit numeroase telefoane din partea oficialilor orasului invecinat, prin care se cere liderilor tribului sa anuleze planuirea blestemelor. "Toata lumea este ingrijorata. Deja unii angajati ai companiei de prelucrare a ceaiului se tem sa mai urce pe deal. Sunt de-a dreptul ingroziti. Anuntul a reusit sa creeze panica peste tot".
Batranii triburilor din Kenya folosesc de multa vreme blestemele, iar vrajitoria este vazuta ca o forta de temut.
Acum doi ani, vracii au pus un blestem care sa protejeze padurea Giitune din regiunea Meru.
Ei au spus atunci ca oricine va intra cu ganduri rele in padure va fi muscat de serpi si se va transforma in tarana.
Thuku a mai declarat ca oficialii locali i-au spus ca ei au tot dreptul sa taie copacii de pe deal. Insa in acelasi timp l-au rugat sa faca tot posibilul sa anuleze ceremonia blestemelor.
"Asta le spun eu: <<sunteti niste lasi, va temeti de un blestem dar in acelasi timp nici nu vreti sa va opriti din defrisari. Trebuie sa va supuneti unei singure legi, nu le poti respecta pe amandoua>>".
Detaliile intalnirilor viitoare sunt top secret, insa Thuku a declarat ca dupa toate probabilitatile ceremonia va avea loc in decembrie. (M.BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.