Bursa a luat un avans substantialSNP a crescut cu 8,91%Revenirea cumparatorilor mari , in special straini, in piata de capital din tara noastra a dublat valoarea schimburilor incheiate ieri la BVB, aceasta urcand pana la 51,57 milioane lei (15,28 mil
Bursa a luat un avans substantialSNP a crescut cu 8,91%Revenirea cumparatorilor mari , in special straini, in piata de capital din tara noastra a dublat valoarea schimburilor incheiate ieri la BVB, aceasta urcand pana la 51,57 milioane lei (15,28 milioane euro) si a contribuit la cresterea indicilor pietei cu peste 2%.
"In sedinta de ieri, piata a inceput relativ calm, s-au remarcat BRD si Petrom si Transelectrica, care au avut volume foarte mari de tranzactionare. Au fost ordine puternice pentru acesti emitenti si dupa modul agresiv de cumparare cred ca au fost straini. Asadar, o veste buna, s-au intors strainii in piata de capital romaneasca", ne-a explicat Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Indicele compozit al Bursei, BET-C, a urcat cu 3,17%, pana la 7.064,59 puncte, iar BET, indicele celor mai lichide 10 titluri listate, s-a apreciat cu 4,72%, pana la 10.246,16 puncte.
Compania Petrom Bucuresti a acumulat cel mai mult dintre blue-chips-uri, aprecierea urcand la 8,91 procente, pe fondul unor tranzactii de aproape 8 milioane de lei. O alta apreciere importanta a fost in cazul BRD, care a acumulat aproape 6 procente, pana la cotatia de 26,8 lei, pe o lichiditate de aproximativ 12 milioane de lei. Nici Transelectrica nu s-a lasat mai prejos, titlurile scumpindu-se cu 5,19%, pana la cotatia de 40,5 lei, in urma unor schimburi de 2,13 milioane lei.Cresterile s-au extins si la celelalte companii"La inceputul sedintei, atentia investitorilor s-a indreptat asupra BRD, SNP si TEL, dar, pe parcurs tendinta s-a extins si pentru alti emitenti, in special din acelasi domeniu de activitate, s-au generat alte ordine de cumparare sau banii rezultati din vanzari au intrat pe alte companii", ne-a mai spus Chisu. Daca, dintre companiile petroliere, Petrom a dat startul, Rompetrol s-a aliniat tendintei din piata. Aprecierea nu a fost de 9 procente ca la SNP, dar RRC a acumulat 6,09%, pana la cotatia de 0,122 lei pe actiune, pe fondul unor schimburi de peste 2,22 milioane lei.
Şi Banca Transilvania a avut o evolutie buna, dar aceasta s-a observat spre finalul sedintei de tranzactionare. Actiunile TLV au ocupat pozitia a doua in topul valoric al tranzactiilor si s-au apreciat cu 3,93%, pana la 0,925 lei, iar valoarea tranzactiilor a depasit 10,13 milioane lei.
"Pot spune ca a fost un suflu pozitiv, bazat pe intrari de bani care au facut ca piata sa se aprecieze puternic, in special pe companiile din componenta indicelui BET. Bursa a luat un avans substantial. Ramane sa vedem cum vor evolua lucrurile pe viitor si daca aceste intrari de bani vor continua sunt sigur ca bursa va lua un avant substantial. Daca acest trend va continua, sper ca vom vedea astfel de cresteri pe mai multi emitenti", ne-a mai explicat brokerul de la Egnatia Securities.Indicele BET-FI a crescut cu 2,02%S-a observat si o evolutie buna pe Societatile de Investitii Financiare, in special pe SIF2.
Tranzactiile cu actiunile celor cinci SIF au cumulat 13,52 milioane lei (peste patru milioane euro) si au reprezentat 26,22% din totalul pietei. Actiunile SIF Moldova au inregistrat cea mai mare apreciere din sedinta de marti, lucru ce a contribuit la cresterea indicelui BET-FI cu peste 2%. SIF2 a acumulat 4,29%, pana la 3,65 lei, cu tranzactii in valoare de 2,76 milioane lei. Titlurile SIF Oltenia au ocupat prima pozitie in clasamentul lichiditatii celor cinci SIF, cu schimburi de 3,52 milioane lei, la o cotatie de 4,34 lei, in crestere cu aproape un procent.
Actiunile SIF Banat-Crisana au crescut cu 2,51%, tilurile SIF Muntenia s-au apreciat cu 2,42%, pana la 2,54 lei, iar actiunile SIF Transilvania au crescut cu 0,83%.
"Şi pe piata Rasdaq s-a observat un avant important, au fost destul de multe tranzactii bune, dar din a doua parte a sedintei, piata principala a avansat mult mai repede", a incheiat Chisu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.