In Harghita si Brasov s-a circulat ieri cu dificultate. Sus, in munti, vantul a viscolit ninsoarea, in unele locuri din masivele Bucegi
si Paring stratul de zapada ajungand la 70 de centimetri grosime.

Bucuria schiorilor, mania palto
In Harghita si Brasov s-a circulat ieri cu dificultate. Sus, in munti, vantul a viscolit ninsoarea, in unele locuri din masivele Bucegi
si Paring stratul de zapada ajungand la 70 de centimetri grosime.

Bucuria schiorilor, mania paltonarilor, dar mai ales a soferilor. Ninsorile din ultimele doua zile au readus iarna. Cele mai afectate regiuni sunt estul si sudul Transilvaniei.


AMBUTEIAJE. Intreg judetul Harghita a fost paralizat ieri din cauza ninsorilor. Nu s-a depus foarte multa zapada pe drumurile publice, dar conducatorii de autovehicule au pornit nepregatiti la drum, rezultand astfel evenimente rutiere care au paralizat circulatia. Rasturnari de autocamioane, tamponari usoare, derapaje, toate acestea au transformat Tinutul Secuiesc intr-un cosmar pentru orice sofer. Probleme serioase si pe drumurile care leaga Transilvania de Moldova. Pe soselele Miercurea Ciuc - Comanesti, Toplita - Borsec si Bistrita - Vatra Dornei s-a circulat cu dificultate din cauza zapezii depuse pe suprafata carosabila, drumarii actionand cu intarziere. Ninsoare la Piatra-Neamt, dar si in Depresiunea Dornelor.


TURISM. Transfagarasanul a fost inchis din cauza zapezii, existand riscul producerii de avalanse. La Balea Lac sunt 20 de centimetri de zapada. In Paring, la 1.600 de metri altitudine, a nins toata noaptea de sambata spre duminica, depunandu-se un strat de zapada gros de 30 de centimetri. Inca nu e timpul de schi, mai ales ca ieri a viscolit toata ziua. "E zapada multa, dar nu e cazul sa iesim cu schiurile. Daca faci un viraj mai puternic ajungi pe iarba", a declarat unul dintre localnici. Ninsoarea a cuprins toata Valea Jiului. Zapada si-a facut aparitia in Petrosani, Vulcan si Lupeni, dar si in statiunea Straja. In Masivul Bucegi, la Vf. Baba Mare, 2.300 de metri altitudine, vantul a viscolit zapada, formandu-se troiene care ajung si la 70 de centimetri grosime. Ninsoare si la Baisoara, in Muntii Apuseni. Turistii care s-au aflat in statiunea clujeana s-au intors cu greu acasa din cauza zapezii depuse pe carosabil.


CAPITALÃ…. Patru ambulante s-au innamolit pe Strada Consecventei din Sectorul 5, din cauza lipsei semnelor de circulatie si a gropilor pline de noroi. Medicii au apelat degeaba la pompieri, politie, primaria de sector, pentru ca ambulantele au fost deblocate de o firma privata de tractari.


Iarna adevarata sub TampaBrasovenii s-au trezit ieri-dimineata acoperiti de zapada. A nins chiar si in Brasov, iar in Masivul Postavaru a nins puternic in ultimele doua zile. "Nu este inca de schi, dar sunt locuri unde zapada a fost viscolita si s-a format un strat cam de 30 de centimetri de zapada", a declarat Kerstin Treustch, de la Cabana Postavaru. Drumul spre Bran a fost blocat ore intregi din cauza unui accident. Un TIR s-a rasturnat pe drum si a paralizat circulatia. Ninsoarea, insotita de vant puternic, a format troiene, astfel ca posesorii de autovehicule usoare au intampinat mari probleme in a se deplasa.


Cod galbenAdministratia Nationala de Meteorologie a remis ieri o avertizare cu cod galben, valabila de maine, ora 12:00, pana miercuri, 24 octombrie, ora 21:00. "Va ploua pe arii extinse in majoritatea regiunilor, ploile vor avea si caracter de aversa si pot fi insotite de descarcari electrice. In sudul si estul tarii, precum si in zona Muntilor Banatului, a Carpatilor Meridionali si Orientali, cantitatile de apa vor depasi local 25-30 l/mp si izolat 50 l/mp in 24 de ore.
Vantul va prezenta intensificari sustinute in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, indeosebi in cursul zilei de luni, cand va atinge si izolat va depasi viteze de 70-80 Km/h. La munte, la peste 1.800 metri altitudine, la inceputul intervalului mentionat, precipitatiile vor mai fi si sub forma de lapovita si ninsoare", a anuntat ieri ANM. Salvamontistii recomanda turistilor sa-si amane drumetiile in zona montana inalta. Comentariul specialistuluiVremea se va inrautati devenind instabila. In sud, est si la munte se asteapta cantitati de apa insemnate. La munte, astazi, precipitatiile vor mai fi si sub forma de lapovita sau ninsoare, apoi se vor transforma in ploaie in conditiile patrunderii de aer mai cald in straturile superioare ale atmosferei. Vantul va fi moderat si cu intensificari sustinute in regiunile extracarpatice, iar la munte va sufla cu putere. In regiunile sudice, viteza vantului va atinge 70-80 km/ora si izolat va depasi acest prag. Regimul termic nu va avea modificari esentiale de la o zi la alta:
vor fi valori termice diurne, situate intre 8 si 18 grade, si valori termice nocturne, in general intre 3 si 13 grade. meteorolog Doina Marasoiu Bucurestimax. 14°C a— min. 9°C
a— Azi (luni): Cerul va fi noros si va ploua. Vantul va sufla moderat cu intensificari.

a— Maine (marti): Cerul va fi temporar noros si, indeosebi noaptea, va ploua. Vantul va sufla, in general, moderat. Maxima: 19°C, iar minima: 8°C.

a— Poimaine (miercuri): Cerul va fi noros si temporar va ploua. Vantul va sufla slab si moderat. Maxima: 17°C, iar minima: 8°C.
Azi in taraTemperatura maxima
Bacau 14°C a— Baia Mare 14°C a— Brasov 11°C a— Buzau 14°C a— Cluj-Napoca 13°C a— Constanta 18°C a— Craiova 12°C a— Deva 14°C a— Galati 15°C a— Iasi 15°C a— Miercurea-Ciuc 8°C a— Oradea 15°C a— Pitesti 13°C a— Sibiu 12°C a— Suceava 10°C a— Targu Mures 13°C a— Timisoara 14°C
La muntea— Azi (luni): Cerul va fi noros, si pe arii extinse va ploua. Cantitatile de apa vor depasi local 25-30 l/mp si izolat 40-50 l/mp in zona Muntilor Banatului, a Meridionalilor si Orientalilor.

a— Maine (marti): Cerul va fi noros, si pe arii extinse va ploua cu caracter de aversa.

a— Poimaine (miercuri): Cerul va fi noros si va ploua cu caracter de aversa pe arii relativ extinse, indeosebi in Orientali si Meridionali, unde si cantitatile de apa vor depasi local 20-25 l/mp.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.