Programele finantate de Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL) ar putea beneficia anul viitor de un buget de 200,8 milioane lei, cu 24,8% peste cel din 2007, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Silaghi,
Programele finantate de Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL) ar putea beneficia anul viitor de un buget de 200,8 milioane lei, cu 24,8% peste cel din 2007, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Silaghi, ministrul MIMMCTPL. "Bugetul ministerului pentru programele destinate IMM ar putea creste cu 31%, ceea ce inseamna un avans mai mare decat cel al bugetului general. Pentru sustinerea IMM, anul viitor au fost alocate fonduri de peste 100 milioane lei, fata de 76,3 milioane lei in acest an". In acest an, bugetul total al programelor derulate de minister s-a ridicat la 160,9 milioane lei, a aratat ministrul. Potrivit proiectului de buget, MIMMCTPL va avea fonduri totale de 290,4 milioane lei pentru anul viitor, din care programele derulate de institutie vor beneficia de 200,8 milioane lei, echivalentul a 60,8 milioane euro. "Cu acest buget ne propunem sa sprijinim mediul de afaceri, dezvoltarea firmelor, inlaturarea unor dificultati legate de finantarea investitiilor in tehnologie, dar si a celor legate de cunoastere si informare", a spus Silaghi. Ministerul deruleaza programe destinate dezvoltarii activitatii IMM, precum si de sustinere a turismului, comertului exterior si protectiei comsumatorului. Pentru IMM, fondurile sunt orientate, printre altele, spre cresterea competitivitatii, sustinerea mestesugurilor, a investitiilor si a activitatii de export.
In 2008, trei dintre programele derulate prin intermediul ministerului, respectiv cel de implementare a sistemelor calitatii, sustinerii investitiilor in modernizare si dezvoltarii exporturilor, vor fi finantate prin fonduri structurale. De asemenea, pentru anul viitor este prevazuta introducerea a inca doua programe pentru sprijinirea transferului afacerilor si pentru sustinerea infiintarii si dezvoltarii IMM. Firmele mici si mijlocii vor avea la dispozitie, din noiembrie, si fonduri structurale pentru cresterea competitivitatii, valoarea totala a acestora fiind de 783 milioane euro.
In acest an, pentru programele derulate de minister au aplicat peste 4.200 de firme, din care 779 au fost considerate eligibile si au primit sau vor primi finantari nerambursabile. De asemenea, ministerul sustine prin programe de finantare si firmele din turism, bugetul pentru acest segment urmand sa ramana in 2008 la nivelul din acest an, de aproximativ 30 milioane lei.
In ceea ce priveste bugetul programelor de sustinere a comertului exterior, ministerul pentru IMM ar putea primi fonduri de 49,7 mil. lei, cu aproximativ 15 mil. lei mai mult fata de acest an. Pentru sustinerea programelor din domeniul protectiei consumatorilor, bugetul se va mentine la nivelul din 2007, de circa 20 mil. lei. Ministerul a inmanat joi contractele de intermediere cu noua banci, prin intermediul carora se deruleaza programul de sustinere a investitiilor IMM din acest an. Printre acestea se numara: Libra Bank, Eximbank, BRD, Banca Transilvania, BCR, Credit Europe Bank etc. Programul are un buget de 43,6 milioane lei si poate sustine finantari nerambursabile de pana la 50.000 euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.