Net Consulting SRL este o companie romaneasca specializata in tehnica de calcul, avand o cifra de afaceri in 2006 de 26.5 milioane euro si un profit net de circa 1.75 milioane euro. Rata profitului este foarte buna pentru industria IT, iar compania n
Net Consulting SRL este o companie romaneasca specializata in tehnica de calcul, avand o cifra de afaceri in 2006 de 26.5 milioane euro si un profit net de circa 1.75 milioane euro. Rata profitului este foarte buna pentru industria IT, iar compania nu a inregistrat niciodata in decursul istoriei de 12 ani de la infiintare datorii la bugetul de stat sau la partenerii de afaceri.
Net Consulting a furnizat in baza unor contracte legal incheiate suportul informatic necesar centralizarii rezultatelor alegerilor prezidentiale, parlamentare si locale in anii 2000 si 2004 la nivelul intregii tari, alegerilor locale la nivelul Bucurestiului in 2005, respectiv Referendumul din 2007. In aceasta perioada au castigat alegerile formatiuni si persoane de diverse culori politice.
Aplicatiile informatice dezvoltate de specialistii firmei sunt elaborate cu respectarea intocmai a normelor legale, in general, si a reglementarilor referitoare la organizarea alegerilor, in special. Aceste reglementari sunt intotdeauna cuprinse in Caietele de Sarcini ale procedurilor de achizitii publice.
Respectivele aplicatii informatice nu au culoare si continut politic, iar autoritatile si organismele statului implicate in procesul electoral (indeosebi INS) au asigurat de fiecare data posibilitatea ca orice persoane interesate, care dispun de competenta necesara, din cadrul partidelor politice si al societatii civile sa se poata convinge de corectitudinea acestor instrumente informatice. Faptul ca ele nu pot fi si nu au fost niciodata utilizate ca mijloc de fraudare, viciere sau influentare a rezultatelor in alegeri, a fost confirmat atat de numaratorile paralele efectuate de reprezentantii tuturor partidelor politice, cat si de experti independenti nominalizati de societatea civila (cazul alegerilor din 2004).
Anterior desfasurarii alegerilor din decembrie 2004, Autoritatea Electorala Permanenta a invitat expertii in informatica ai tuturor partidelor si ai candidatilor la Presedintie sa analizeze aplicatiile informatice utilizate pentru centralizarea rezultatelor. Nicio critica nu a fost formulata atunci la adresa acestor programe de calculator.
Numai dupa incheierea primei etape a procesului electoral, chiar daca numaratorile paralele indicau corectitudinea rezultatului, au fost lansate din zona politicului acuzatii privind o pretinsa viciere a rezultatelor alegerilor parlamentare si prezidentiale ("ati mintit poporul cu calculatorul"), acuzatii la care au renuntat ulterior chiar si aceia care le-au pus in circulatie.
Disfunctionalitatile in 2004 au aparut la nivel de sectie de votare (acolo unde fizic se numara voturile de catre comisii in care au fost reprezentate toate partidele) si nu in etapa centralizarii rezultatelor, in care nu a existat nicio problema legata de aplicatie.
Subliniem ca Net Consulting este doar producatorul programelor pentru centralizarea rezultatelor votarii care NU este o aplicatie pentru numarare de voturi, ci de centralizare a informatiilor cuprinse in Procesele Verbale ale Sectiilor de Votare. Ca atare, Net Consulting NU este implicata in numararea voturilor in cadrul Birourilor Electorale, nu a avut si nu are operatori in teritoriu, aplicatia preia datele doar de la nivel de proces verbal centralizat, cand ele sunt deja numarate si validate de comisii constituite din reprezentanti ai tuturor partidelor politice. UN DVD cu imaginile scanate ale Proceselor Verbale pentru TOATE sectiile de votare este pus la dispozitie imediat. Ca atare, este imposibil sa induca erori de genul celor vehiculate, fara suport, la sfarsitul anului 2004 si reluate recent in mass-media de catre anumite persoane.
Expertii adusi special din strainatate sa verifice aplicatia au dat un verdict fara echivoc, si anume ca aplicatia a fost elaborata si implementata in mod corect si profesionist si ca nu putea sa genereze nici cea mai mica eroare. Expertii au remarcat ca prin aceasta aplicatie "s-a atins un nivel foarte ridicat de transparenta prin furnizarea copiilor scanate ale Proceselor Verbale".
Softul care va fi elaborat pentru alegerile Europarlamentare din acest an respecta aceleasi principii, asigurand completa transparenta a procesului de centralizare a rezultatului.
In pofida tuturor acestor evidente, in ultima perioada au inceput sa fie diseminate din ce in ce mai insistent, tot din sfera politicului, suspiciuni, informatii false si tendentioase, preluate ca atare, cu prea multa usurinta, de catre unele mijloace de informare in masa.
Licitatia pentru achizitionarea de catre INS a aplicatiei (si serviciilor aferente) necesare centralizarii rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost o licitatie deschisa, la care s-a oferit posibilitatea de participare oricarei firme romanesti sau internationale avand experienta si capacitatea de a rezolva din punct de vedere informatic problemele extrem de complexe ce decurg din legislatie, precum si din pregatirea si desfaturarea alegerilor Europarlamentare.
Adjudecarea contractului de catre Net Consulting s-a desfasurat in stricta concordanta cu reglementarile legale in domeniul achizitiilor publice. Pentru o corecta informare a opiniei publice, mentionam ca Net Consulting se va conforma intocmai si pe viitor oricarei decizii care va fi adoptata de autoritatea contractanta, in conformitate cu normele legale aplicabile, in cadrul acestei proceduri de achizitie.
Preturile aplicatiilor si al serviciilor Net Consulting sunt minime si nesemnificative, avand in vedere dificultatile si responsabilitatile implicate intr-un astfel de proces, precum si riscurile de a fi supus unor campanii de terfelire a imaginii prin formularea de acuze nefondate de catre personalitati publice.
Suntem martorii unei tipice, dar usor de descifrat actiuni de intoxicare politicianista, care include prezentarea denaturata a unor fapte, confuzii si omisiuni intentionate, venite din partea unor politicieni si partide, care probabil se simt vulnerabili si cauta cu disperare sa atraga alegatori prin lansarea unor acuzatii de fraudare a alegerilor. Consideram ca am raspuns punctual fiecareia dintre acuzele false lansate la adresa Net Consulting pe acest subiect si nu dorim sa coboram dezbaterea publica la nivelul acestor alegatii.
Avem convingerea ca institutiile implicate in organizarea procesului electoral vor oferi posibilitatea autorilor actualei campanii sa verifice aplicatia de centralizare a rezultatelor alegerilor europarlamentare si sa constate ei insisi ca afirmatiile pe care le-au facut sunt complet lipsite de suport.
Softul nu are culoare sau continut politic, iar istoria ultimilor 7 ani demonstreaza din plin acest lucru. Anumiti politicieni ar trebui sa aiba taria de a cauta in alta parte sursa esecurilor lor electorale. Şi, in consecinta, sa nu isi mai creeze fara baza explicatii si justificari pentru esecurile ce se intrevad in urmatoarele alegeri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.