La inceput, doar pentru titlurile straine
Chisu: Tranzactiile short vor aduce lichiditate in piata
Shorterii vor primi inca un instrument de la BVBCNVM a avizat tranzactiile short pentru investitorii care cumpara actiuni de la companii stra
La inceput, doar pentru titlurile straine
Chisu: Tranzactiile short vor aduce lichiditate in piata
Shorterii vor primi inca un instrument de la BVBCNVM a avizat tranzactiile short pentru investitorii care cumpara actiuni de la companii straine listate la BVB. Acestia nu vor fi obligati sa detina titlurile in cont pentru a le vinde, putand profita astfel de fluctuatiile de pret care i-ar putea avantaja.
Listarea Erste la BVB si conditiile pe care le-au pus acestia au fortat putin si implementarea tranzactiilor in lipsa. "Trebuie sa fim sinceri si sa recunoastem ca aceste tranzactii au fost introduse pentru cei de la Erste, care au pus anumite conditii, dar efectul este unul pozitiv si va permite si altor emitenti sa beneficieze de acestea", crede Adrian Simionescu.
Mecanismul este relativ simplu si va permite investitorilor, in special celor pe termen scurt, sa obtina profit cu ajutorul unor actiuni pe care nu le detin, profitand de orice trend al pietei, atat de cel ascendent, cat si de scaderi. Pana acum, singurele instrumente pentru shorteri, la BVB, erau derivatele pe BET si BET-FI, dar tranzactiile in lipsa le vor diversifica optiunile.
Specialistii spun ca, pe langa avantajele pe care le aduce investitorilor, lansarea acestor instrumente va mari lichiditatea Bursei de la Bucuresti.
"Aceste tranzactii vor aduce lichiditate in piata, pentru ca in anumite momente, cand o actiune da semne ca scade, sunt putini care au si vor sa vanda si multi care vor sa cumpere, si de aici se naste criza de lichiditate", ne-a declarat Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
"Este un pas foarte important pentru investitori si lucrurile nu sunt deloc complicate, din contra, vin sa simplifice. Astfel, esti investitor si vezi ca o actiune are un pret mare, dar estimezi ca o sa scada. Acest instrument iti permite sa imprumuti titluri de la cineva care detine, sa le vinzi in piata cu un pret bun. Apoi, dupa ce pretul scade, cumperi din piata si dai inapoi de la cel care te-a imprumutat. Bineinteles ca acesta va primi un comision, niste dobanzi care vor fi stabilite de institutiile avizate. In acest fel, profiti de miscarile descendente ale pietei", ne-a mai explicat Chisu.Specialistii sunt optimisti, asteapta volume mari la vanzariReactiile specialistilor sunt pozitive, asteptarile sunt optimiste pentru ca acest instrument este un pas important al pietei de capital, este un produs asteptat de investitori. Deocamdata, CNVM si-a dat avizul, dar urmeaza finalizarea procedurilor si a legislatiei pentru a permite aplicarea instrumentului, care ar putea genera probabil un nou factor de concurenta intre BVB si BMFMS.
Dar investitorii asteapta si introducerea tranzactiilor in lipsa si pentru titlurile companiilor autohtone.
"Este un lucru foarte bun, care fusese promis de mai mult timp. Acest instrument diversifica optiunile investitorilor si ii va face sa castige si la trendul descendent, pentru ca pana acum ei erau obisnuiti sa profite doar de cresteri. Un alt avantaj este ca vor aduce multa lichiditate in piata si vom avea volume mari la vanzare", ne-a explicat Adrian Simionescu.
"In primul rand, trebuie sa vedem cand vor debuta propriu-zis in piata, dar eu cred ca este un pas foarte important. Acest instrument va asigura posibilitatea de castig a investitorilor in ambele directii ale pietei, atat pentru cresteri, cat si pentru scaderi si va da posibilitatea unei gestionari mai bune a portofoliilor investitionale. Se simte nevoie si pentru short-uri pe actiunile romanesti, dar cred ca este mai bine ca s-a inceput treptat. Trebuie sa asteptam sa vedem cum merg lucrurile pentru aceste instrumente. Nu cred ca poate fi vorba de o concurenta cu BMFMS, pentru ca sunt produse diferite si se adreseaza unor categorii diferite", crede Alin Brendea, directorul firmei de brokeraj Prime Tranzaction.Un pas important pentru interconectarea directa cu bursele externePregatirea reglementarilor pentru listarea Erste sunt in derulare. Vicepresedintele CNVM, Paul Micaus, a declarat pentru NewsIn ca CNVM se pregateste pentru definitivarea reglementarilor legislative necesare pentru listarea unei companii straine si pe piata de capital din Romania, cea mai apropiata fiind Erste Bank. De asemenea, Depozitarul Central a anuntat ca va lansa un program-pilot destinat emitentilor internationali ale caror instrumente financiare vor fi tranzactionate pe piata de capital din Romania, in vederea facilitarii tranzactionarii in paralel, pe mai multe piete din tari diferite, transmite Mediafax. In cadrul programului va fi implementat un sistem de imprumut de instrumente financiare, precum si un nou mecanism de compensare-decontare a tranzactiilor, pentru a elimina etapa de prevalidare a existentei instrumentelor financiare in contul vanzatorului, la momentul incheierii tranzactiei.
Totodata, pentru a stimula participarea emitentilor straini pe piata de capital din Romania, programul-pilot va permite imprumutul direct de instrumente financiare de catre investitorii care au initiat tranzactii de vanzare si care, la data decontarii acestora, nu dispun de suficiente instrumente financiare pentru a finaliza decontarea.
Intermediarii din Romania vor avea la dispozitie un sistem nou de organizare a conturilor de instrumente financiare, putand gestiona atat conturi individuale, cat si globale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.