Acum e clar ca decizia punerii in circulatie publica a filmelor si stenogramelor, care sunt rezultatul urmaririi a doi ex-ministri si a unui om de afaceri, ii apartine lui Traian Basescu. Daniel Morar, seful DNA, lasat mostenire de Macovei, a recunos
Acum e clar ca decizia punerii in circulatie publica a filmelor si stenogramelor, care sunt rezultatul urmaririi a doi ex-ministri si a unui om de afaceri, ii apartine lui Traian Basescu. Daniel Morar, seful DNA, lasat mostenire de Macovei, a recunoscut oficial ca i-a trimis acestuia documentele. In absenta comisiei de la Cotroceni, suspendata si acum dizolvata, singura care legal le-ar fi putut primi. Seful statului spune ca le-a pus in seif. Si ca nu le-a mai scos de acolo. In acelasi timp, se antepronunta, afirmand ca ele cuprind "probe" mult mai grave decat cele prezentate. Cunoscand antecedentele presedintelui nostru, nu-mi ramane decat sa trag concluzia ca el a facut publice documente ale urmaririi penale inainte ca persoanele vizate sa fie incunostintate de existenta lor si inainte chiar de a se fi declansat o ancheta oficiala. Iar Daniel Morar a incalcat legea - oare a cata oara? - informandu-l astfel pe seful statului, care reprezinta alta putere in stat decat Justitia, asupra mersului unor anchete. Intrebarea care se pune este de unde aceasta obsesie a lui Traian Basescu, extrem de daunatoare actului de justitie si mecanismelor democratice, ca anchetele si procesele trebuie sa se desfasoare nu in institutiile destinate acestui scop, ci in piata publica. De ce oameni cu fata acoperita actioneaza precum membrii unui Ku Klux Klan, asmutind populatia in scopul ca aceasta sa se erijeze in tribunale si orchestrand, astfel, judecarea si executia publica a unor adversari politici?
Aceasta conceptie si aceasta practica antidemocratica isi au originea in trecutul lui Basescu. Cel de ofiter de informatii, cand a fost deprins sa utilizeze, pentru a-si indeplini misiunile, alte instrumente decat cele transparente. In al doilea rand, in calitate de capitan de vas, el a condus, pana in 1989, un tip special de unitate economica. Departe de tara, supus in mare masura regulamentelor militare, Basescu a actionat, imitandu-l pe Ceausescu, precum un mic dictator. Nu instrumentele legii aveau prevalenta. Ci operatiuni de tip ocult. Motiv pentru care, nu de putine ori, el a intrat in conflict cu echipajul. Intr-o buna masura, in aceeasi perioada Basescu era si contrabandist. De altfel, majoritatea capitanilor de nave, maritime ori aeriene, aveau o tripla calitate. Cea vizibila, de sef al unei colectivitati speciale, cea de ofiter ori colaborator al Securitatii si, in fine, cea de contrabandist. De la aceasta regula nu au existat exceptii. Toti capitanii de nave si aeronave au adus in tara marfa nevamuita, uneori chiar interzisa, pentru a-si rotunji veniturile. Securitatea inchizand ochii. Era forma specifica acelor ani de a li se plati unor colaboratori contravaloarea serviciilor. Intreaga educatie si experienta de viata de care a beneficiat Basescu sunt circumscrise acestor "valori". Dupa 1989, Basescu a fost supus, in repetate randuri, unor investigatii. Banuit fiind ca s-ar fi aflat la originea volatilizarii flotei strategice a Romaniei. Din nou, a avut de-a face, de data aceasta in calitate de "obiectiv", cu institutiile represive ale statului. Care l-au hartuit, utilizand mecanismele si procedurile mostenite.
In aceste conditii, se poate explica de ce Traian Basescu una declara si alta face atunci cand se refera la institutiile statului. Conform experientelor sale anterioare, Justitia este demna de dispret. Iar metodele ei sunt perimate. Daca nu cumva chiar nocive. Justitia, deci, trebuie inlocuita cu altceva. Motiv pentru care serviciile secrete si procurorii se bucura de intreaga protectie a sefului statului, atata timp cat ii fac pe plac. In timp ce Justitia este Cenusareasa.
Iar in absenta Justitiei, cum au loc anchetele si executiile? In piata publica. La gazeta de perete. Prin linsaj mediatic. Astfel, adversarul sau politic, fara a mai fi cercetat, este aratat cu degetul, injosit, condamnat si supus oprobriului public. Este noul Ku Klux Klan. Cand Justitia se va pronunta, va fi prea tarziu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.