Ceea ce voua vi se pare o facatura mizerabila, este de fapt o lectie de politica "a la carte", conform normelor si exigentelor dambovitene. Nici Machiavelli nu putea scoate mai mult dintr-un caltabos si-un dest de palinca.
Basescu incearca de t
Ceea ce voua vi se pare o facatura mizerabila, este de fapt o lectie de politica "a la carte", conform normelor si exigentelor dambovitene. Nici Machiavelli nu putea scoate mai mult dintr-un caltabos si-un dest de palinca.
Basescu incearca de trei ani sa demoleze Guvernul. Nu ca actualul premier ar avea vreun cusur, dar vrea sa-si inscauneze tariceanul lui. In afara de referendum si de cheful de dupa, nu i-a iesit nimic. Guvernul a ramas bat, sprijinit nu de doar douazeci de procente, ci de sfanta credinta a parlamentarului, conform careia alesul, fie si ungur, trebuie sa-si care plescoiul pana la capat.
Ce nu se poate demola in bloc se poate pe bucatele. Tolanit pe prispa Cotrocenilor, pe un maldar de note informative, Basescu i-a luat la tir pe gugustiucii Cabinetului Tariceanu. Spre deosebire de Constantinescu, el stie cum se manuieste corect un dosar. Ce nu stie exact este rezerva de brabeti (vrabioi, reg. olt.) pe care o are la dispozitie premierul.
Dar, indiferent cat este de diabolic, Basescu nu ar reusi nimic niciodata, daca sistemul nu i-ar permite. In Romania institutiile sunt unelte si, in consecinta, functionarii statului sunt slugi. Indiferent ca sunt procurori, magistrati, securisti, racani, ziaristi la stat, ei sunt cozi de topor credincioase jupanului politic de moment. Si devotate pana la moarte interesului personal.
Morar este pentru Basescu carpa care a fost Amarie pentru Nastase, Rodica Culcer furtunul cu surub care a fost Miron Cozma pentru Iliescu, numai ca un minut pe sticla ustura mai rau decat o coada de tarnacop pe spinare. Altfel, devoalarea in prime-time a cotcariilor celor doi agarici ne mai face sa uitam de buget si europarlamentare, de inflatie si de riscul activarii clauzei de salvgardare, mai ales din cauza agriculturii. (Ca veni vorba de minister, colcaie pe acolo niste balauri care inghit un jeep de caltabosi si o cisterna de palinca la micul dejun). Inteleg ca, in noua grila de toamna, TVR ne pregateste o telenovela care in care vor presta toti ministrii Cabinetului Tariceanu si cateva vedete colaterale de la PD si PSD. Numai ca ar fi bine sa se dea cate doua episoade pe zi, ca sa apucam finalul. Asta imi aminteste de doi batranei simpatici, care erau ingrijorati ca n-or sa afle niciodata cum a murit "Tanar si nelinistit".
Va spun eu finalul, n-are. Basescu este mult mai omenos decat vrea el sa-l credem. Ce se mai aude de Nastase, Mitrea, Dan Ioan Popescu, de Mischie sau Oprisan? Numai de bine. Ca si in cazul celor doi colegi cederisti, presedintele a vrut doar sa-i scoata din joc. Ca in bancul cu geambasul care voia sa vanda un cal orb, surd, rapciugos si fara picioare, el i-a scos pe taraba numai ca sa-i faca de ras.
Dar putem trage si invataminte folositoare. Muresan, Remes si Ciorba reprezinta portretul robot fidel al demnitarului si omului de afaceri mioritic. Asa arata el: costumul Armani cu untura pe rever, fara vreo culoare politica tipatoare, cu posetuta Vuitton care emana un fin iz de ceapa si slanina, milionar in euro care se imbuiba la bufetul Parlamentului cu 2,5 lei, omul care primeste cu aceeasi bucurie si un jeep, si o tuica. Nu ca i-ar trebui, vreuna sau alta, dar, daca este spaga, pur si simplu nu te poate refuza. Daca nu aveti nici de unele, puteti sa-l omeniti cu un vot.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.