Actorul si regizorul Ion Lucian, director al Teatrului pentru copii Excelsior, isi doreste sa includa in noua stagiune a teatrului spectacole de valoare. Artistul este de parere ca un actor roman nu trebuie sa apara in reclame de televiziune pentru a avea un trai mai bun. Ion Lucian - actor de teatru, de film, om de televiziune, stralucind in roluri de drama, de comedie, a aparut pe scena unor teatre de revista, de opereta, regizor, scenarist, creatorul teatrelor de copii "Ion Creanga" si "Excelsior" si, nu in ultimul rand, dramaturg.

- Ca director al Teatrului pentru copii Excelsior din Capitala, ce spectacole pregatiti pentru noua stagiune?
- Cand noua scena va fi gata - pentru ca stiti ca suntem in constructie - vreau sa fie o deschidere semnificativa pentru acest eveniment care nu s-a mai repetat de peste 50 de ani. Vreau sa fac o deschidere cu trei spectacole: un basm romanesc clasic, "Tinerete fara batranete" sau "Trandafirii rosii", "Micul Print" de Antoine de Saint-Exupery si "Pasarea albastra", in asa fel incat trei mari monumente ale literaturii infantile sa fie prezente.
- Credeti ca un actor roman poate trai numai din salariul de actor?
- Nici vorba! Aceasta nevoie de a contribui la imbunatatirea starii materiale i-a impins pe toti spre activitati colaterale in detrimentul artei adevarate. Toti alearga dupa reclame.
- Sunteti de acord cu actorii care apar in reclame de televiziune pentru a trai mai bine?
- Nu, in niciun caz! Dimpotriva.
- In urma cu 40 de ani, creati la Bucuresti Teatrul pentru Copii "Ion Creanga". Care este relatia dumneavoastra cu copiii?
- Am o relatie apropiata cu copiii. Am simtit nevoia in 1964 sa infiintez Teatrul pentru Copii "Ion Creanga", deoarece stiam setea de cultura a copiilor si voiam sa le-o satisfac, iar un teatru profesionist pentru copii a fost visul lui Victor Ion Popa inca din 1924. Dovada cea mai buna este ca acum, in 1990, cand am infiintat Teatrul Excelsior, la obiectiunea ministerului ca este al treilea teatru pentru copii din Bucuresti am demonstrat ca nu sunt suficiente trei pentru a acoperi nevoile frecventei copiilor din Bucuresti decat o data, cel mult, pe an.
- Care este situatia actuala a Teatrului Excelsior?
- In momentul de fata, jucam pe alte scene: la Palatul Copiilor, la Teatrul Nottara (de doua ori pe saptamana), la Teatrul Foarte Mic (o data pe saptamana), asa ca suntem
intr-o activitate continua.
- Vocea dumneavoastra este inconfundabila. Imi amintesc de vinilurile copilariei mele, pe care interpretati diverse roluri in povesti. Acum mai apareti pe vreun disc cu povesti pentru copii?

- Acum nu mai e loc de asa ceva. Discurile cu povesti nu s-au mai facut deloc. S-ar putea ca, in cadrul noului teatru, sa putem avea o sectie si de discografie. Ar fi grozav.

Scurta biografie - ION LUCIAN:
Data nasterii: 22 aprilie 1924
Localitate: Bucuresti
Filmografie: "Rosia de un kilogram" (1979) (TV)
"Doctor fara voie" (1976) (TV)
"Mofturi 1900" (1964)
"Titanic vals" (1964)
"Alo? Ati gresit numarul" (1958)
"D’ale carnavalului" (1958)
"Doi vecini" (1958)
"Afacerea Protar" (1956)

In cariera sa de peste 60 de ani, s-a facut indragit in egala masura de spectatori de toate varstele. Este Societar de Onoare al Teatrului National "I.L. Caragiale" din Bucuresti si, din 1973, membru al Uniunii Scriitorilor din Franta. Printr-un decret al presedintelui Frantei, Jacques Chirac, i-a fost acordat, in iunie 2004, titlul de Ofiter al Ordinului National al Legiunii de Onoare, ca o incununare a activitatii sale remarcabile desfasurata in spatiul francofon. Dintre aceste realizari de succes pot fi amintite piese de Eugen Ionescu, o piesa proprie dedicata copiilor, "Cocoselul neascultator", montate la teatre din Paris, Caen, Rennes (Franta), Montreal (Canada), Bruxelles (Belgia). A tradus piese de Moliere, Labiche, Feydeau. La Festivalului Comediei Romanesti, editia 2007, marelui actor i-a fost acordat Premiul de Excelenta.