Deficitul bugetar pe 2008 este de 41,5 mld. euro
Acest lucru incalca regulile zonei euroPresedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a apreciat ca sectorul francez al finantelor publice traverseaza "o perioada dificila", men
Deficitul bugetar pe 2008 este de 41,5 mld. euro
Acest lucru incalca regulile zonei euroPresedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a apreciat ca sectorul francez al finantelor publice traverseaza "o perioada dificila", mentionand ca Franta trebuie sa-si respecte angajamentele luate fata de partenerii europeni, informeaza site-ul EUObserver.com.
"In 2007, potrivit statisticilor Comisiei Europene, Franta va fi tara cu cele mai mari cheltuieli in sectorul finantelor publice comparativ cu produsul intern brut (PIB), nu doar din zona euro, ci in comparatie cu toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene", a declarat Trichet pentru Radio Europe 1 in cadrul zilei de duminica.
Pe langa acest lucru, "dezvoltarea finantelor publice din Franta a fost in medie semnificativ mai grava decat in alte tari europene", a adaugat acesta.
Comentariile sale au venit ca raspuns la scurt timp dupa ce prim-ministrul Frantei, Francois Fillon, a declarat vineri ca tara sa este in pragul falimentului. "Sunt seful unei tari care este in pozitie de faliment (...) de 15 ani se afla intr-un deficit cronic (...) nu a existat un buget echilibrat in 25 de ani", a declarat prim-ministrul francez. BCE nu e ca FedParis va prezenta in aceasta saptamana bugetul pentru 2008 cu un deficit de 41,5 miliarde de euro, potrivit cotidianului britanic Daily Telegraph. Daca va continua sa creasca, tara va incalca una din regulile zonei euro care afirma ca deficitul bugetar anual al unei tari nu poate trece de 3% din PIB.
Comentariile lui Trichet au venit, de asemenea, si ca o replica pentru presedintele francez Nicolas Sarkozy, care a criticat in mod repetat Banca Centrala Europeana pentru mai multe masuri luate de aceasta institutie, principalul motiv fiind decizia de a nu reduce rata dobanzii de referinta.
Ultimul sau atac a venit joia trecuta. Vorbind in cadrul unei emisiuni la o televiziune nationala, Sarkozy a comparat BCE cu Rezerva Federala americana (Fed) spunand: "Cand Fed reduce ratele, lucrurile merg bine. Cand noi nu le reducem pe ale noastre, ne prabusim".
Presedintele francez a criticat banca centrala pentru ca nu a oprit aprecierea euro, care a atins un record fata de dolar de 1,41 euro saptamana trecuta, lucru ce a facut ca exporturile zonei euro sa fie mai scumpe. Opiniile lui Sarkozy, care are tendinta de a compara Franta si in general UE cu SUA si a facut ca media franceza sa-l numeasca "Sarko Americanul", au atras furia celorlalte tari membre. Germania, data ca exempluGermania, in particular, a pus accentul pentru ca politicienii sa stea deoparte de treburile Bancii Centrale Europene si a cerut prezervarea independentei institutiei.
Cancelarul Angela Merkel a declarat ca ea va "preveni orice interventie a vreunui stat pentru a influenta politica monetara" in timpul unei cine care celebra 50 de ani de la infiintarea bancii centrale germane Bundesbank, conform reporterilor Financial Times.
Trichet a repetat in nenumarate randuri necesitatea BCE de a ramane independenta fata de orice presiune politica si a fost enervat de comentariile lui Sarkozy, punctand faptul ca Berlin este un exemplu de guvern care a reusit sa isi coboare cheltuielile publice.
In prezent, cheltuielile publice ale Germaniei sunt cu 5 puncte procentuale mai mici decat cele ale Frantei, tara care trebuie sa se "adapteze mai repede", daca vrea sa beneficieze de economia globala, a mai declarat Trichet.
Umatoarea sedinta a Bancii Centrale Europene va avea loc pe 4 octombrie; in timpul ultimei sedinte din 6 septembrie, banca a decis pastrarea nivelului ratei dobanzii de referinta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.