Euro coboara la 3,5 lei
Moneda nationala isi continua trendul ascendent in raport cu euro, cotatiile de ieri aratand o apreciere de 1-1,5 bani fata de joi, intr-o piata interbancara cu volume de transfer inferioare sedintei precedente. L
Euro coboara la 3,5 lei
Moneda nationala isi continua trendul ascendent in raport cu euro, cotatiile de ieri aratand o apreciere de 1-1,5 bani fata de joi, intr-o piata interbancara cu volume de transfer inferioare sedintei precedente. La deschiderea zilei, ordinele au fost plasate in intervalul 3,5189-3,5230 lei/euro, usor peste inchiderea de joi, insa tranzactiile au fost putine la aceste cotatii. Piata s-a indreptat repede spre 3,5130-3,5180 lei/euro, pentru ca, in jurul orei 13:00, moneda europeana sa coboare la un minim de 3,5050-3,5100 lei.BNR a anuntat un curs de referinta de 3,5085 lei/euro, cu 1,7 bani sub cel publicat joi, iar dolarul a scazut de la 2,9700 lei la 2,953 lei. (A.M.V.)
Termen limita
Angajatorii trebuie sa depuna la administratiile financiare, pana la data de 28 februarie, fisele fiscale pentru veniturile din salarii si cele asimilate salariilor platite anul trecut, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Incepand cu data de 1 ianuarie 2005, odata cu introducerea cotei unice de 16%, veniturile din salarii nu se mai declara de catre contribuabilii care le realizeaza, impozitul pe salarii fiind final. In cazul firmelor care au sedii secundare inregistrate ca platitori de impozit pe veniturile din salarii, fisele fiscale pentru acestea se vor depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala sunt inregistrate sediile secundare respective. Modelele declaratiilor pot fi gasite pe pagina de Internet a ANAF. Anul 2004 a fost ultimul in care impozitarea veniturilor populatiei s-a realizat prin globalizare, dupa ce Guvernul a introdus anul trecut cota unica de impozitare de 16%, eliminand impunerea progresiva. (A.G.C.)
Program prelungit
Serviciul Public pentru Finante Publice Locale Sector 6 pune la dispozitia contribuabililor un program prelungit de lucru cu publicul in fiecare dintre centrele sale de incasare, pana la incheierea primului trimestru fiscal, pe 15 martie 2006, cetatenii avand posibilitatea sa-si achite obligatiile catre bugetul local si in zilele de sambata. Masura a fost luata pentru ca un numar cat mai mare de persoane sa beneficieze de acordarea bonificatiei de 7% pentru plata integrala a impozitelor pe cladiri, terenuri si a taxei auto. Cate un centru de colectare a darilor catre stat exista in fiecare cartier din sector: Centrul 1 Orizont - Dr.Taberei nr. 18, Centrul 2 Militari - Str. Centurii nr. 7, Centrul 3 Crangasi - Calea Crangasi nr. 40 si Centrul 4, pentru persoane juridice - Aleea Bistra nr. 1. Programul este luni, marti, joi intre orele 8.30 - 16.30, miercuri intre 8.30 - 18.30, vineri intre orele 8.30 - 14.00 si sambata intre 9.00 - 14.00. In Drumul Taberei nr. 40 functioneaza, de asemenea, un centru unde, pe langa achitarea amenzilor rutiere, contribuabilii isi pot plati taxele si impozitele, de luni pana joi, intre orele 7.00 - 21.00, vineri intre 7.00 - 19.00 si sambata, intre orele 9.00 - 14.00. Totodata, in afara platilor la ghisee, se poate utiliza cardul POS si reteaua Internet, ca modalitate de achitare a impozitelor si taxelor locale. (Magda SEVERIN)
Un nume nou
Producatorul farmaceutic ceh Zentiva, care detine in prezent circa 75% din titlurile Sicomed Bucuresti a anuntat, ieri, lansarea oficiala a companiei Zentiva SA. Zentiva a achizitionat, in luna septembrie a anului trecut, societatea de investitii Venoma Holdings Limited, proprietara unui pachet de 51% din actiunile Sicomed. Ulterior, compania ceha a mai achizitionat actiuni ajungand la aproape 75% din titlurile Sicomed. "Procesul de integrare a companiei Sicomed in cadrul grupului Zentiva a demarat in momentul preluarii, iar pana in iulie anul curent urmarim sa finalizam integrarea tuturor sistemelor de management ", a declarat directorul general al Zentiva Romania, Klaas Postema. Intrebat daca integrarea activitatilor Sicomed va reprezenta inchiderea facilitatilor de productie si disponibilizarea de personal, reprezentantii companiei au declarat ca planurile lor sunt de a construi o afacere, nu de a o inchide. "Nu suntem aici ca sa inchidem afacerea sau sa taiem din locurile de munca, ci sa construim o afacere. Noi vom aduce molecule noi la Bucuresti. (...) Daca vrem sa fim numarul unu pe piata romaneasca, trebuie sa pastram facilitatile de productie ", a completat presedintele Zentiva. Michal a adaugat ca in urma achizitiei Sicomed, Romania a devenit a doua piata ca importanta la nivelul grupului. Pe termen scurt, Zentiva Romania are ca obiectiv major modernizarea si extinderea portofoliului cu 12 produse noi pe segmentul cardiovascular, sistemul nervos central sau sistemul bolilor gastrointestinale. (C.S.)
Vanzari Murfatlar
Producatorul de vinuri Murfatlar a realizat, in 2005, o cifra de afaceri de 30 de milioane de dolari, in crestere fata de vanzarile de 25 de milioane de dolari inregistrate cu un an in urma. Potrivit unui comunicat al companiei, firma detine, in prezent, o cota de 32% din piata romaneasca a vinurilor, fata de cea de 31% consemnata in 2004. Produsele Murfatlar sunt comercializate in alte 15 tari, printre care SUA, Marea Britanie, Germania, Finlanda, Danemarca, Israel si Japonia. In ultimii patru ani, compania a investit in tehnologie circa noua milioane de dolari, alte fonduri fiind alocate pentru studii de piata si bugete de publicitate. "Pana de curand ne-am concentrat pe consolidarea pozitiei de lider a companiei pe piata interna. Odata atins acest obiectiv, eforturile noastre se vor indrepta intr-un procent ceva mai ridicat decat pana acum pe export si dezvoltarea acestui segment", a declarat directorul de marketing al Murfatlar, Radu Morar. El a precizat ca noile piete vizate de producatorul de vin sunt China si Rusia.Murfatlar are peste 2600 de hectare de vie, cea mai mare podgorie din Romania apartinand unui singur producator. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.