O puternica explozie, soldata cu moartea a doua persoane si ranirea altor noua, s-a produs, ieri dimineata, in jurul orei 08.00, la parterul unui bloc din cartierul Dumbrava al orasului Zalau. Este vorba de un bloc cu patru etaje, situat la o suta
O puternica explozie, soldata cu moartea a doua persoane si ranirea altor noua, s-a produs, ieri dimineata, in jurul orei 08.00, la parterul unui bloc din cartierul Dumbrava al orasului Zalau. Este vorba de un bloc cu patru etaje, situat la o suta de metri de o statie de benzina. Deflagratia s-a produs in urma unei acumulari de gaze, la parterul blocului, in momentul in care locatarii blocului au aprins lumina. Un tanar de 20 de ani si o fata de 14 ani si-au pierdut viata sub daramaturi, iar alte noua persoane au fost scoase si transportate de urgenta la spital.
Doi ani de sesizari
Locatarii blocului afectat de explozie, dar si oameni din imprejurimile acestuia, spun ca s-au facut reclamatii la EON Gaz inca de acum doi ani, potrivit carora de la subsolul blocului, dar si in afara imobilului, mirosea puternic a gaze. Potrivit Mediafax, ultima sesizare fusese facuta cu o zi inaintea producerii tragediei, insa nici o echipa a EON Gaz nu s-a deplasat sa vada despre ce problema este vorba, au spus oamenii.
Suflul foarte puternic al exploziei a aruncat la zeci de metri bucati masive de perete, iar geamurile unor blocuri si autoturisme aflate in vecinatate au fost sparte. Casa scarilor s-a prabusit si a intrat in subsolul blocului, iar locatarii ramasi in apartamente au fost evacuati de pompieri cu ajutorul scarilor rulante. Echipe ale ISU Salaj au intervenit de urgenta sa indeparteze molozul, punandu-si propriile vieti in pericol, structura blocului fiind afectata, iar cladirea putandu-se prabusi in orice moment. O fetita de 12 ani, care a fost cel mai grav ranita, a fost stabilizata in cele din urma de medici, in timp ce restul pacientilor se afla in afara oricarui pericol, potrivit directoarei Spitalului Judetean din Zalau, Maria Tilea. Adolescenta a suferit mai multe interventii chirurgicale, ea ajungand la spital cu hemoragie interna.
In cautarea vinovatilor
Explozia s-a produs, conform informatiilor Inspectoratului Judetean de Urgenta, din cauza unei acumulari de gaze la parterul blocului de patru etaje, din cartierul Dumbrava. Structura de rezistenta a blocului a fost puternic afectata, iar cladirea este in pericol de a se poate prabusi. Procurorul Rodica Vaida Pece, din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, a precizat ca la locul accidentului au fost prezente echipe de ancheta inclusiv de la Bucuresti si ca vinovatii vor trebui sa plateasca. Totodata, ministrul Cristian David a cerut Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Salaj si Politiei sa demareze imediat o ancheta in cazul exploziei de la Zalau, a informat un comunicat remis ieri de Ministerul Internelor si Reformei Administrative. Ministrul de Interne a dispus trimiterea la Zalau a unei echipe de specialisti din cadrul Institutului Criminalistic al Inspectoratului General al Politiei Romane, pentru a sprijini activitatea de cercetare la fata locului a anchetatorilor. Echipa este alcatuita din doi experti in cercetarea la fata locului, un specialist pe linia cercetarii exploziilor si incendiilor si un ofiter de cercetare penala. (A.G.)
Blocul va fi demolat
Blocul afectat de explozie va fi demolat in zilele urmatoare, au decis specialistii, dupa ce au efectuat doua expertize asupra cladirii. In cadrul intalnirii cu autoritatile locale, locatarii blocului afectat s-au plans ca nici unul din apartamente nu avea asigurare.
Locatarii nu mai au voie sa intre in apartamente pentru a-si recupera bunurile care au mai ramas intregi dupa explozie si nici pompierii nu mai pot intra in cladire, deoarece aceasta prezinta risc de prabusire. Potrivit Mediafax, in urma discutiilor si a analizelor facute au fost alocati, prin hotarare de Guvern, pentru aceasta operatiune, suma de 500.000 lei. Totodata, Prefectul de Salaj, Andrei Todea, a anuntat ca de la Guvern va fi acordat si un ajutor de urgenta in valoare de 1000 lei pentru fiecare familie. De asemenea, se asteapta si o ordonanta de Guvern prin care 24 de apartamente ANL, aflate intr-un bloc in constructie, sa fie date in folosinta familiilor de sinistrati. Potrivit proiectului, blocul respectiv urma sa fie finalizat in ianuarie 2008, dar autoritatile s-au inteles cu constructorul sa finalizeze lucrarile in noiembrie anul acesta. Directorul Inspectoratului de stat in Constructii, Dan Ardelean, a precizat ca blocul afectat de explozie va trebui demolat controlat, prin implozie deoarece structura de rezistenta este grav afectata, iar o eventuala prabusire necontrolata a imobilului ar pune in pericol si celelalte blocuri aflate la mai putin de 50 de metri de locul exploziei. In cadrul intalnirii cu autoritatile locale, locatarii blocului afectat s-au plans ca nici unul din apartamente nu avea asigurare.
E.ON Gaz vrea sa scape cu 3000 de lei de familie
E.ON Gaz Distributie a anuntat, la cateva ore de la explozie, ca isi exprima regretul fata de familiile victimelor si ca va acorda ajutoare financiare de urgenta, in valoare de 3000 de lei, pentru fiecare familie afectata de deflagratie, indiferent de rezultatul anchetei pentru elucidarea cauzelor incidentului. De asemenea, compania a anuntat ca va colabora cu reprezentantii autoritatilor implicate in desfasurarea anchetei privind elucidarea cauzelor. Potrivit unui comunicat remis ieri presei, dispeceratul E.ON Gaz Distributie a fost anuntat ieri, in jurul orei 8.00, de producerea exploziei din cartierul Dumbrava, o echipa de interventie a companiei deplasandu-se de urgenta la fata locului, pentru a lua masurile de siguranta care se impun in astfel de situatii. In consecinta, a fost intrerupt serviciul de distributie a gazelor naturale in zona respectiva pana la remedierea defectiunii. In acest caz, a fost demarata o ancheta oficiala pentru elucidarea cauzelor exploziei, care este condusa de catre organele de cercetare penala. E.ON Gaz Distributie va demara ancheta interna de indata ce ii va fi permis accesul in perimetrul afectat. (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.