Se scumpeste metroul
Tarifele pentru calatoria cu metroul vor creste in medie cu 10%, dar nu se cunoaste inca momentul in care propunerea de majorare a tarifelor va fi aprobata de Guvern. "Scumpirea va fi in medie cu 10%, insa noi nu sti
Se scumpeste metroul
Tarifele pentru calatoria cu metroul vor creste in medie cu 10%, dar nu se cunoaste inca momentul in care propunerea de majorare a tarifelor va fi aprobata de Guvern. "Scumpirea va fi in medie cu 10%, insa noi nu stim exact momentul in care Guvernul va aproba aceasta modificare, ceea ce se poate intampla fie in sedinta de joi (15 septembrie), fie la o data ulterioara", a declarat pentru Rompres, directorul general Metrorex, Liviu Soava. Potrivit unor surse din cadrul Directiei Juridice a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), propunerea de majorare a fost avizata de catre minister, fiind preconizata sa intre pe ordinea de zi la sedinta Guvernului din 8 septembrie, ceea ce nu s-a intamplat, asa ca hotararea urmeaza sa fie luata la urmatoarele sedinte de guvern. Directorul general Metrorex a precizat ca indicele de crestere a preturilor de consum aferent perioadei iunie 2004-iulie 2005 este de 11,3%, tarifele urmand sa se modifice astfel: o cartela cu doua calatorii va costa doi lei noi, in loc de 1,8 lei, cartela cu 10 calatorii - 6,5 lei vechi, in loc de sase lei noi, in timp ce pretul abonamentelor lunare si de o zi vor fi de 20 lei noi, respectiv trei lei. Ajustarea conduce la o crestere cu aproximativ 5,1 miliarde lei lunar a veniturilor Metrorex, ultima majorare a tarifelor datand de pe 8 august 2004. (C.P.)
Munca pentru absolventi
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) organizeaza in data de 23 septembrie, la nivel national, Bursa locurilor de munca pentru absolventi. Pnetru acest eveniment, ANOFM a identificat, pana in prezent, 4285 locuri de munca, care urmeaza a fi oferite de 508 agenti economici. Bursa se va desfasura in 118 agentii judetene si locale pentru ocuparea fortei de munca. Cele mai multe locuri de munca sunt oferite in Arges (366), Bacau (316), Buzau (316), Calarasi (270), Dolj (249), Bucuresti (230), Valcea (206), Constanta (200) etc. Cele mai multe locuri de munca pentru absolventii de studii superioare sunt oferite in judetele Timis (31), Arges (25), Buzau (22). Principalele ocupatii pentru absolventii de studii superioare sunt: economist (43), inginer mecanic (42), inspector asigurare (21), agent asigurare (12), agent vanzari (10), farmacist (7), programator (7), operator calculator (7), reporter radio (5), precum si 36 locuri de munca pentru ingineri in diverse ramuri de activitate. Principalele ocupatii pentru absolventii fara studii superioare sunt: vanzator (187), confectioner asamblor articole textile (170), zidar (136), croitor confectioner imbracaminte (133), agent paza (112), dulgher (106) etc. Datele sunt preliminare, urmand ca, pana la data desfasurarii bursei pentru absolventi - 23 septembrie 2005 - numarul locurilor de munca si al agentilor economici participanti sa creasca. (C.S.)
Expira trimestrul III fiscal
Contribuabilii mai au la dispozitie trei zile pentru a-si achita impozitele fara a plati dobanzi si penalitati de intarziere. La data de 15 septembrie se incheie trimestrul III fiscal, iar penalitatile de intarziere pentru plata obligatiilor fiscale au fost stabilite la 0,6% pentru fiecare luna si/sau fractiune de luna de intarziere, conform prevederilor pct. 156 art. I din Legea nr. 210/2005 privind Codul de procedura fiscala. Si nivelul dobanzii datorate pentru neachitarea la termenele legale a obligatiunilor de plata a fost modificat. Din 1 septembrie a.c., pentru fiecare zi de intarziere se aplica o dobanda de 0,05%, nivel ce va fi mentinut pana la data de 31 decembrie 2005. Darile catre Directia de Impozite si Taxe Locale reprezinta impozite pe cladiri, terenuri si taxe auto, persoane fizice si juridice; amenzi aplicate in temeiul codului fiscal, de catre DITL, amenzi aplicate de catre parimarie, taxe judiciare si de timbru, taxe pentru activitatea notariala, taxe privind ocuparea domeniului public si privat, taxe organizare santier si taxe pentru activitatea de comert. (M.S.)
Carucioare de inchiriat
Primaria Sectorului 3 a acordat, de la Centrul de inchiriere echipamente medicale si de recuperare, 15 carucioare si cadre metalice persoanelor cu nevoi speciale, aflate in evidenta Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Centrul respectiv functioneaza din luna iunie a.c. in cadrul acestei institutii prin intermediul careia Primaria Sectorului 3 pune la dispozitia persoanelor cu dizabilitati, in functie de tipul si gradul de handicap pe care il au, echipamentele necesare asigurarii accesului in mediul fizic, pentru o mai buna interrelationare cu cei din jur. Precizam ca echipamentele pot fi inchiriate printr-o solicitare, in schimbul unei cotizatii modice, care variaza intre 60.000 si 120.000 lei vechi pe an. Centrul functioneaza in str. Lucretiu Patrascanu nr. 3-5, camera 16 A, zilnic intre orele 11.00-13.00, telefon 341.07.10 interior 410. (M.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.