Ministrul bulgar de Externe, Ivaylo Kalfin, a declarat ca Bulgaria si Kazahstanul ar putea coopera prin proiecte comune de transport si infrastructura energetica. "Kazahstanul investeste mult in infrastructura vecinilor sai, cum este cazul portului g
Ministrul bulgar de Externe, Ivaylo Kalfin, a declarat ca Bulgaria si Kazahstanul ar putea coopera prin proiecte comune de transport si infrastructura energetica. "Kazahstanul investeste mult in infrastructura vecinilor sai, cum este cazul portului georgian Poti, care ar putea deveni legatura sa cu Bulgaria, avand in vedere ca exista deja o linie de transport maritim Burgas-Poti", a declarat Kalfin pentru reporteri, la scurt timp dupa intalnirea cu presedintele kazah Nursultan Nazarbaiev, relateaza Sofia News Agency.Conducta Burgas - Alexandroupolis a fost unul dintre principalele subiecte de discutii, iar Bulgaria a declarat ca inca se afla in cautare de furnizori pentru a acoperi cantitatea contractuala anuala pe care trebuie s-o livreze prin intermediul acestei conducte. Insa Kalfin a fost evaziv cand a fost intrebat despre evolutia discutiilor. "Dorim sa gasim o solutie care sa satisfaca toate partile ce participa la acest proiect si sa acoperim intreaga capacitate a conductei", a declarat acesta.Negocierile dintre cele doua state ar putea continua, Kalfin invitandu-l pe Nazarbaiev sa viziteze Bulgaria, avand in vedere ca aceasta conducta nu va deveni operationala pana la sfarsitul acestui deceniu.Bulgaria se afla sub presiunea de a gasi furnizori pentru a acoperi partea sa de livrari, stipulata prin acordul semnat cu Rusia si cu Grecia. Rusia va controla 51% din compania ce va administra aceasta conducta, creata printr-un tratat semnat cu Bulgaria si cu Grecia in luna mai, restul fiind impartit de cele doua state balcanice. Conducta va avea o lungime de 280 de kilometri. Sectiunea bulgara este de 166 kilometri si traverseaza sapte municipii din sud-estul Bulgariei. Costul proiectului este estimat la 700 - 900 milioane de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.