Conflictul dintre consortiul condus de grupul italian de energie Eni si autoritatile din Kazahstan a atras ingrijorarea Uniunii Europene privind exploatarea zacamantului de petrol Kasagan. UE a declarat ca ar putea interveni daca drepturile companiil
Conflictul dintre consortiul condus de grupul italian de energie Eni si autoritatile din Kazahstan a atras ingrijorarea Uniunii Europene privind exploatarea zacamantului de petrol Kasagan. UE a declarat ca ar putea interveni daca drepturile companiilor europene vor fi incalcate, transmite Reuters, citat de Mediafax. Potrivit termenilor unui memorandum incheiat cu autoritatile din Kazahstan in domeniul energiei, Comisia Europeana s-ar putea implica in acest conflict, a declarat comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, intr-un interviu pentru publicatia italiana Il Sole 24 Ore. "Sunt ingrijorat, intrucat Kazahstanul a fost intotdeauna un partener de incredere pe toate segmentele de investitii, mai ales in domeniul energetic", a spus oficialul european. Acesta a adaugat ca firmele din Kazahstan sunt implicate proiecte de investitii pe teritoriul statelor din comunitatea europeana, inclusiv Romania si Lituania, si spera astfel la o incheiere satisfacatoare a disputei actuale. "In aceasta etapa nu credem ca este nevoie de vreo interventie, dar Comisia va lua masurile adecvate in cazul in care drepturile legate ale companiilor europene sunt expuse vreunui risc", a spus Piebalgs. La inceputul saptamanii autoritatile din Kazahstan au decis sa intrerupa activitatea de exploatare derulata de un consortiu condus de Eni la zacamantul Kasagan, pentru cel putin trei luni, din cauza unor probleme ecologice.Ministrul kazah al mediului, Nurlan Iskakov, a declarat ieri ca guvernul ar putea prelungi perioada de suspendare a operatiunilor de dezvoltare ale zacamantului petrolifer Kasagan, in cazul in care consortiul format din companii occidentale "nu isi imbunatateste activitatea" dupa ce pe 27 august statul kazah a suspendat activitatea de dezvoltare a zacamantului petrolier. Eni, Exxon Mobil, Total si Royal Dutch Shell controleaza, fiecare, cate o participatie de 18,5% la Kasagan, in timp ce ConocoPhillips detine 9,3% din actiuni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.