Rusia a reactionat cu iritare la planurile Uniunii Europene de a limita accesul grupurilor straine si in special ruse in sectorul energetic european si a avertizat ca orice masura discriminatorie va fi contestata legal, transmite publicatia electroni
Rusia a reactionat cu iritare la planurile Uniunii Europene de a limita accesul grupurilor straine si in special ruse in sectorul energetic european si a avertizat ca orice masura discriminatorie va fi contestata legal, transmite publicatia electronica EUobserver."Nu cred ca asa ceva poate fi pe agenda Comisiei Europene", a declarat secretarul de presa adjunct al Kremlinului Dmitri Peskov cotidianului Financial Times. "Rusia va folosi orice mijloc legal posibil, in concordanta cu dreptul international, pentru a asigura companiilor sale acces egal pe piete", a adaugat el.Reactia Moscovei vine dupa ce Financial Times a publicat, joi, informatii potrivit carora Comisia Europeana lucreaza la o serie de masuri restrictive ce urmeaza sa fie impuse companiilor non-europene, transmite NewsIn.Mai multe capitale europene si-au exprimat ingrijorarea fata de dependenta blocului de Rusia, cel mai mare furnizor extern de energie. Un sfert din nevoile de gaz si petrol ale UE sunt asigurate de importori din Rusia, iar Bruxelles-ul prevede ca dependenta sa va creste, in 2030 pana la 70% din necesarul de energie european urmand sa provina din import.Peskov a apreciat, insa, ca protectionismul UE fata de o posibila expansiune rusa in domeniul energetic este "aproape isteric". El a insistat ca tara sa este un furnizor de incredere de energie, subliniind ca "nici la apogeul Razboiului Rece, Rusia nu a intrerupt niciun moment alimentarea cu energie a Occidentului". "Rusia este la fel de interesata sa fie furnizor al Europei, pe cat de interesata este Europa sa primeasca gaz de la noi. Suntem reciproc dependenti si aceasta interdependenta este pilonul securitatii energetice", a incheiat Peskov.Gazprom a refuzat sa comenteze pentru moment intentiile UE, care vor fi cunoscute exact la 19 septembrie, dar s-a declarat de acord in principiu cu "clauzele de reciprocitate" pe care le-ar avea in vedere Bruxelles-ul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.