Dinu Patriciu a reusit o tranzactie prin care a realizat "un pod intre resursele Estului si consumatorii din Occident." Podul acela, despre care ne vorbeau presedintii americani, l-a construit domnul Patriciu si a castigat si bani de pe urma lui! Inc
Dinu Patriciu a reusit o tranzactie prin care a realizat "un pod intre resursele Estului si consumatorii din Occident." Podul acela, despre care ne vorbeau presedintii americani, l-a construit domnul Patriciu si a castigat si bani de pe urma lui! Incercand sa atenueze reactia celor care sufera de alergie la Rusia, a declarat ca a refuzat oferta Gazprom-ului din motive politice si ca, in felul acesta, a deschis calea "independentei energetice a Romaniei". Dar oare Kazahstanul nu face parte din Comunitatea Statelor Independente si nu este partenerul Rusiei in comertul cu India, China si Pakistanul?
Mai spunea ceva interesant domnul Patriciu: "Romania trebuie sa-si asume rolul de putere economica in Balcani." Adica sa redevina ceea ce a mai fost intre cele doua razboaie, cand Elvetia isi baza ambasadorul, care o reprezenta in Romania, Grecia si Serbia, la Bucuresti. Dar sa-si asume cu modestie acest rol: cine este puternic nu are nevoie sa fie arogant sau nepoliticos, trebuie sa-i respecte in aceeasi masura si pe cei puternici si pe cei slabi. Nici vorba, diplomatia romana are multe de invatat de la domnul Patriciu! Pentru ca atitudinea Romaniei, prin presedintele sau, nu este nici puternica, nici respectuoasa, ci aroganta cu cei mici si slugarnica fata de cei mari. Aroganta, as putea spune chiar direct obraznicia, ne-o manifestam si fata de cei pe care ii credem slabi. Pe cei puternici, in schimb, ii lingusim chiar daca, in fapt, nici nu-i iubim si nici nu-i respectam, dar suntem gata sa le cedam orice numai pentru a le intra in gratii.
Diplomatia romaneasca arata cam asa: am un vecin de palier cu care am multe lucruri in comun, chiar si felul in care ne inchinam la icoane. Diferenta dintre noi este ca el are un penthouse (un apartament pe doua nivele si lift separat) iar eu numai o garsoniera. In fiecare dimineata, cand se duce la lucru, vecinul meu verifica daca i s-a pus rahat pe clanta. Ba uneori, mai ales in orele de odihna, iese unul mic si chel in curte si sufla cu mult sarg intr-o trompeta sau ii zgarie masina cu o cheie. Ori ii pune scobitori in broasca. Se crede tare chelul, pentru ca are un unchi care-l apara! Nu conteaza ca noi locuim aici si unchiul in... America! El face scandal si noi tragem ponoasele! Vecinul meu ne ignora. El stie ca, la nevoie, se va intelege direct cu unchiul. Oricum, noi nu mai avem nimic de oferit si nici de negociat, nici macar cu... "marele licurici".
Vecinul meu Putin, la sfarsit de mandat, se fotografiaza cu torsul gol si isi incordeaza muschii. Pentru ca ii are!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.