Reorganizarea decisa in luna iunie a.c. privind accesul strainilor la piata muncii din Romania a dus la birocratie excesiva, a concluzionat Confederatia Nationala a Patronatului Roman (CNPR). Potrivit acesteia, odata cu trecerea Autoritatii pentru St
Reorganizarea decisa in luna iunie a.c. privind accesul strainilor la piata muncii din Romania a dus la birocratie excesiva, a concluzionat Confederatia Nationala a Patronatului Roman (CNPR). Potrivit acesteia, odata cu trecerea Autoritatii pentru Straini la Ministerul de Interne si reforma Administrativa, firmele romanesti au fost impiedicate sa gaseasca solutii rapide pentru acoperirea fortei de munca deficitare.Incriminand prelungirea nejustificata a unor termene prin care se aduc pagube importante firmelor romanesti, patronatele cer revizuirea procedurilor legale privind admiterea muncitorilor straini si cresterea responsabilitatii functionarilor publici implicati in aceasta activitate. "Cerem sa fie evaluate la nivelul Guvernului, cu participarea patronatelor, consecintele economice grave pe care continuarea functionarii deficitare a acestei structuri guvernamentale le poate aduce prin intarzieri, birocratie sau decizii abuzive, activitatii in cele mai dinamice sectoare ale economiei", noteaza CNPR. Guvernul a adoptat, in luna iunie, prin ordonanta de urgenta, conditiile de incadrare in munca a cetatenilor straini, care nu au cetatenia unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European. Potrivit actului normativ, strainii care solicita incadrarea in munca sau detasarea in Romania trebuie sa detina o autorizatie de munca, iar ulterior, un document care sa ateste atat dreptul de sedere cat si dreptul la munca pe teritoriul Romaniei. Autorizatia de munca poate fi eliberata - la cererea angajatorului - de catre Oficiul Roman pentru Imigrari, pentru strainii care indeplinesc conditiile prevazute in legislatia romana cu privire la regimul strainilor, incadrarea in munca si detasarea acestora pe teritoriul Romaniei. Oficiul Roman pentru Imigrari poate acorda autorizatii de munca pentru lucratorii sezonieri, stagiari, pentru sportivi sau lucratori transfrontalieri. De asemenea, se pot acorda autorizatii pentru lucratorii permanenti sau detasati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.