Confruntata cu o penurie de mana de lucru ce ameninta actualul ritm de crestere economica, Germania a decis sa faciliteze imigrarea tehnicienilor calificati din Europa de Est. Berlinul va practica, insa, o deschidere parcimonioasa, pentru a nu-si las
Confruntata cu o penurie de mana de lucru ce ameninta actualul ritm de crestere economica, Germania a decis sa faciliteze imigrarea tehnicienilor calificati din Europa de Est. Berlinul va practica, insa, o deschidere parcimonioasa, pentru a nu-si lasa propriii someri fara posibilitatea de a-si gasi locuri de munca.Angela Merkel a anuntat ca, incepand din 1 noiembrie, Germania va primi, "fara conditii", ingineri proveniti din tari situate in estul Uniunii Europene, specializati in electrotehnica si masini-unelte. In comentariile presei, aceasta masura este apreciata ca dovada unui reviriment in politica de imigrare a Berlinului. Anterior, Germania isi anuntase intentia de a-si inchide piata muncii pentru resortisantii ultimelor tari intrate in UE pana cel putin in anul 2009, pentru a combate dumpingul salarial. Un studiu comandat de Ministerul Economiei a ajuns insa la concluzia ca lipsa fortei de munca si mai ales a "creierelor" costa Germania, anual, circa 20 miliarde de euro, respectiv 1 la suta din PIB. Potrivit unor experti, numarul posturilor vacante de ingineri in intreprinderile germane a ajuns la 100.000. S-a ajuns la situatii ca cea de la grupul Siemens, unde se ofera o prima de 3.000 euro celui care va ajuta la recrutarea unui inginer. Mai mult, Guvernul german a decis sa suprime si principiul preferintelor in privinta nationalitatii inginerilor proveniti din cele 12 state ale Europei Centrale si Rasaritene membre ale UE. Pana acum, la acceptarea unui tehnician din tarile amintite trebuia sa se stabileasca daca nu cumva un cetatean german solicita si el postul in cauza, el avand prioritate. In plus, studentii straini care obtin o diploma in Germania vor avea, automat, dreptul sa lucreze - timp de trei ani - pe teritoriul german.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.