"Europa in general si stanga in particular isi absolva propriile erori morale si grotestile erori intelectuale proiectandu-le asupra acestui urias tap ispasitor care este America. Pentru a face sa dispara prostia si petele de stanga de pe obrazul Eur
"Europa in general si stanga in particular isi absolva propriile erori morale si grotestile erori intelectuale proiectandu-le asupra acestui urias tap ispasitor care este America. Pentru a face sa dispara prostia si petele de stanga de pe obrazul Europei este nevoie ca - in ciuda tuturor contraargumentelor furnizate de evolutia istoriei - SUA sa devina marea primejdie pentru democratie. Chiar si in vremurile in care Uniunea Sovietica sau China anexau Europa Centrala sau Tibetul, atacau Coreea de Sud, aserveau tari din Indochina, satelizau mai multe tari africane sau invadau Afganistanul, pentru toti europenii, din Suedia in Sicilia, de la Atena la Paris, era limpede ca singurul, supremul <<imperialism>> existent era... cel american", arata academicianul francez Jean-Francois Revel in cartea lui, "Obsesia antiamericana. Cum functioneaza, care ii sunt cauzele si inconsecventele" (Editura Humanitas, traducere de Dan C. Mihailescu).
Strigat in desert a ramas aceasta carte limpede aparuta in 2002, la editura Plon. Cliseele antiamericane se repeta pana la refuz, cu o frenezie patologica. Pe scurt, obsesia antiamericana este rezultatul propagandei stangii anticapitaliste si antiglobaliste, imbratisata sinucigas si de dreapta europeana. Prin mijloacele anarhiei violente (gloata incitata), mentorii antiamericanismului vor sa relanseze marxismul economic in locul capitalismului si internationalismul ideologic in locul globalismului democratic. Axati, evident, pe condamnarea exclusiva a nazismului, ei refuza vehement sa echivaleze comunismul cu nazismul si apara "socialismul stiintific", cu tot falimentul regimului comunist. In ciuda evidentelor istorice, America este demonizata ca pericol pentru democratie si amenintare la adresa pacii, cu toate ca Europa este cea care a provocat cele doua razboaie mondiale si a produs cele mai criminale doua regimuri impotriva democratiei si a umanitatii insesi. Pe cand, in istoria SUA nu se inregistreaza nici un regim totalitar.
Victimizarea asasinilor si demonizarea salvatorilor este o practica sistematica. Vocatia americana a eliberarii popoarelor de sub regimurile tiranice este condamnata ca "imperialism" si "violare a dreptului international", trecandu-se sub tacere imperialismul real, istoric si chiar actual al europenilor (Rusia, Spania, Franta, Germania, Marea Britanie, etc.), ale caror consecinte chiar America le-a solutionat democratic si continua sa o faca. Adesea, e chiar chemata. Cand nu raspunde cu promptitudine, e acuzata de egoism si izolationism. Cand intervine, este acuzata de graba si unilateralism. Cu toate sau tocmai pentru ca, asa cum arata Revel, "daca, de-a lungul razboiului rece, Statele Unite n-ar fi dat dovada de <<unilateralism>> vizavi de eternele dispute insolubile ale consiliilor europene, imperiul sovietic ar fi durat mult mai mult". Astazi, presedintele George W. Bush este blamat exact cum era ieri Ronald Reagan. Istoria a dovedit ca a avut dreptate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.