Presedintele american, George W. Bush, a aprobat, sambata, declararea anticipata a starii de urgenta in statul Texas, in cazul in care regiunea ar fi afectata de uraganul Dean. Declararea starii de urgenta, solicitata de guvernatorul statului Texas,
Presedintele american, George W. Bush, a aprobat, sambata, declararea anticipata a starii de urgenta in statul Texas, in cazul in care regiunea ar fi afectata de uraganul Dean. Declararea starii de urgenta, solicitata de guvernatorul statului Texas, permite Guvernului federal sa mobilizeze, in aceasta regiune, personal, echipamente si provizii, anticipand eventualitatea ca statul sa fie afectat de uragan. Autoritatile din Insula Martinica au decretat starea de "alerta" inca de vineri, in jurul orei locale 01:00 (08:00 ora Romaniei). Deplasarea uraganului Dean este urmarita cu neliniste de pietele energetice afectate grav de furtunile din 2004 si 2005, printre care Ivan, Katrina si Rita, care au perturbat productia de gaze naturale si petrol, din zona Atlanticului. Cotatia petrolului a revenit, vineri, peste 71 de dolari pe baril, in conditiile intensificarii uraganului Dean. Uraganul ar putea periclita productia petroliera, intrucat furtuna se indreapta spre regiunea Caraibe si Peninsula Yucatan, respectiv Golful Mexic, regiune in care obtine circa o treime din productia petroliera a SUA. Pretul petrolului de referinta pe piata americana a crescut cu 64 de centi, la 71,64 dolari pe baril, pana la 10:15 GMT.
Asia se lupta cu Sepat
Un puternic taifun, Sepat, care a provocat inundatii in Filipine si Taiwan, la sfarsitul saptamanii, a determinat evacuarea preventiva a peste 900.000 de persoane din sud-estul Chinei. In plus, autoritatile au inchis aeroporturile din orasele Fuzhou, Xiamen si Jinjiang, anuland astfel 109 zboruri interne si internationale.
Conform meteorologilor, taifunul Sepat va lovi coasta Chinei cu ploi torentiale si vanturi ce vor atinge o viteza de peste 144 de kilometri pe ora. Potrivit prognozelor meteorologice, taifunul ar putea afecta orasele Kaohsiung si Taichung, cu populatii de peste un milion de locuitori. (D.E.)
Summit-ul inter-coreean, dus de ape
Din cauza inundatiilor care au provocat moartea a sute de persoane si sinistrarea altor circa 300.000, in nordul Peninsulei coreene, Phenianul si Seulul au convenit, sambata, sa amane pana in perioada 2 - 4 octombrie un summit istoric pe care il programasera pentru perioada 28 - 30 august, relateaza Reuters. Coreea de Nord si SUA au anuntat, vineri, ca ploile abundente, cazute mai mult de o saptamana, au distrus culturile intr-o tara care nu produce suficienta hrana pentru propria populatie, chiar si in anii cu recolta buna. Coreea de Sud va trimite ajutoare de urgenta in Nord, in valoare de 7,5 milioane de dolari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.