Participantii la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului cer Consiliului Suprem de Aparare a Tarii organizarea unei sedinte consacrate romanilor de pretutindeni si problemelor cu care se confrunta acestia in relatia lor cu autoritatile romane.
Participantii la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului cer Consiliului Suprem de Aparare a Tarii organizarea unei sedinte consacrate romanilor de pretutindeni si problemelor cu care se confrunta acestia in relatia lor cu autoritatile romane. Concluziile lucrarilor referitoare la romanii din afara tarii au fost sintetizate ieri intr-o rezolutie. “Problematica romanilor de pretutindeni este parte constituenta a Strategiei de Securitate Nationala a Romaniei. Dezinteresul si modul in care o parte a autoritatilor romane se raporteaza la comunitatile romanesti din afara frontierelor constituie acte care atenteaza la securitatea nationala”, se arata in documentul respectiv. De asemenea, se mai solicita:

1. Elaborarea unei strategii a Romaniei pentru romanii din afara frontierelor.

2. Reorganizarea DRRP, depolitizarea si debirocratizarea acestuia; finantarea proiectelor de catre DRRP dupa metodologia europeana.

3. Urgentarea adoptarii legii romanilor de pretutindeni si completarea ei cu adaugarea denumirilor istorice prin care romanii de pretutindeni se autodenumesc sau sunt denumiti in spatiile unde traiesc: moldoven i, rumani, vlahi, vlasi, aromani, macedo-romani, meglenoromani, istroromani.

4. Dezvoltarea unui lobby, in cadrul institutiilor europene, pentru apararea drepturilor romanilor din vecinatatea Romaniei.

5. Urgentarea adoptarii legii privind redobandirea cetateniei romanilor din Basarabia, Bucovina si Cadrilater si facilitarea obtinerii cetateniei romane de catre ceilalti etnici romani din jurul frontierelor si Balcani.

6.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.