Traian Basescu a sustinut, ieri, o declaratie de presa in care s-a referit la vizita de opt zile pe care a efectuat-o in judetele Harghita si Covasna. Desi a negat faptul ca ar dori spargerea UDMR, prin sustinerea UCM, presedintele a atacat virulent
Traian Basescu a sustinut, ieri, o declaratie de presa in care s-a referit la vizita de opt zile pe care a efectuat-o in judetele Harghita si Covasna. Desi a negat faptul ca ar dori spargerea UDMR, prin sustinerea UCM, presedintele a atacat virulent Uniunea. De UCM... numai de bine! Basescu l-a asigurat pe Szasz Jeno ca isi va putea infiinta un partid.

Presedintele a declarat ca UDMR are „un comportament feudal“ in aceste judete si „nimic ce nu e UDMR nu are drept de supravietuire“, nici din punct de vedere politic si nici la nivelul salariatilor din administratie. El a mai spus ca a vorbit cu foarte multi locuitori ai celor doua judete si a constatat ca acestia, cand se refera la liderii maghiari, le pun acestora etichete cum ar fi „corupti“, „baroni nedemocrati“. Basescu a adaugat ca localnicii din cele doua judete le lipesc reprezentantilor PSD eticheta „fostii comunisti“.

Lovitura...in orgolii
Totodata, presedintele considera ca formatiunile politice maghiare vor participa la alegerile legislative intotdeauna pe l iste comune, disputele interne ale acestora fiind legate doar de impartirea puterii locale. El i-a acuzat pe reprezentantii formatiunilor maghiare ca nu au respect pentru populatia din zonele pe care le reprezinta. A dat ca exemplu situatia din Odorhei, oras condus de un primar ce nu este membru UDMR, in care de la nivel central un reprezentant UDMR a facut presiuni ca pentru aceasta localitate sa nu beneficieze de subventii pentru incalzire. Potrivit lui Basescu, aceste presiuni au fost facute la Ministerul de Interne de catre actualul ministru al Dezvoltarii, Laszlo Borbely (UDMR). „Declaratia sefului statului intra in sfera disputelor politice, in care domnia sa nu ar trebui sa intre, caci ar trebui sa fie echidistant si apolitic“, a replicat Borbely. Presedintele s-a referit si la declaratiile membrilor UDMR si ale analistilor conform carora el s-a dus in cele doua judete pentru a sparge UDMR si pentru a ajuta UCM, mentionand ca „orice om care stie sa numere de la 1 la 5 stie ca formatiunile maghiare vor fi in Parlament daca merg pe liste comune“. Pe de alta parte, Basescu a mentionat ca s-a intalnit cu primarul orasului, Szasz Jeno, lider al UCM, care si-a exprimat ingrijorarea ca UDMR va ingradi „din nou“ dreptul UCM de a-si forma un partid politic.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.