Imprejurarile mortii Patriarhului nu au fost inca elucidate. Problemele in cazul interventiei chirurgicale efectuate de profesorul Sinescu au aparut, se pare, din cauza sangerarii, care a condus, in final, la decesul pacientului.

Ultimele
Imprejurarile mortii Patriarhului nu au fost inca elucidate. Problemele in cazul interventiei chirurgicale efectuate de profesorul Sinescu au aparut, se pare, din cauza sangerarii, care a condus, in final, la decesul pacientului.

Ultimele dezvaluiri legate de moartea lui Teoctist, publicate in ziarul 'Ziua>>, arata ca acesta avea semnul unei operatii de aproximativ 10-15 cm pe abdomen. Afirmatia a fost facuta de cei patru calugari care au spalat trupul Patriarhului cu agheazma dupa decesul acestuia. Cicatricea nu avea cum sa existe, avand in vedere ca profesorul Sinescu a precizat ca interventia chirurgicala a fost una endoscopica, si nu operatie deschisa. Aparitia cicatricei sugereaza ca, in fapt, Patriarhul a suferit, dupa rezectia endoscopica, si o operatie deschisa. Operatia deschisa a fost necesara, se pare, in urma sangerarii, care l-a obligat pe medic sa treaca la opreatia deschisa. “In timpul operatiei de prostata pot interveni sangerari. Cauzele sangerarii pot fi locale, cum ar fi un adenom mare sau inflamat, sau generale, de genul tratamentelor antiagregante. Aceste tratamente se iau pentru alte afectiuni, cerebrale sau ca rdiace, cum e si Plavixul, care trebuie intrerupte cu trei zile inainte de interventia chirugicala. Trebuie facut testul de coagulare si testul de agregare trombocitara, iar chirurgul si anestezistul stabilesc momentul operatiei. In momentul in care pacientul sangereaza, medicul nu se mai poate orienta in campul operator. Si atunci solutia este ori sa convertesti interventia endoscopica in operatie deschisa, ori pur si simplu opresti interventia si o reiei peste o zi, doua sau o saptamana. Orice urolog care a operat endoscopic, nu se mai sperie de marimea prostatei. Atat pentru endoscopie cat si pentru operatie deschisa se poate folosi anestezia locala si anestezia generala. O operatie de prostata dureaza circa 35-40 de minute. O alta cauza a sangerarii poate fi rezectia excesiva, cand se deschid prea multe vase”, ne-a declarat dr. Ion Luchian, medic primar urolog.

Dosarul lui Sinescu, pasat la judecatoria de sector
In urma plangerii inaintate de organizatia Civic Media, care a solicitat cercetarea imprejurarilor in care a murit Patriarhul, Parchetul General a inaintat ieri dosarul catre Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 2. Acesta va intocmi actele premergatoare, iar de cercetare, conform procedurilor in acest caz, se va ocupa Politia sectorului 2. De precizat ca Parchetul de pe langa judecatoria de sector nu se ocupa de morti suspecte, ci doar Parchetul de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti are astfel de atributii. Este de asteptat astfel ca singurele greseli care ar putea fi descoperite de catre politisti sa fie cele de ordin administrativ in cazul profesorului Sinescu.

Patriarhia Romana considera ca istoricul Cristian Vasile a incalcat legea publicand date despre dosarul Patriarhului Iustin Moisescu

Afirmatia ca Iustin Moisescu, predecesorul Patriarhului Teoctist ar fi fost turnator la Securitate, facuta marti de tanarul istoric Cristian Vasile intr-un cotidian central, nu a ramas fara replica. Ca si in cazul Dinescu, reprezentantii Patriarhiei considera ca si de data aceasta s-ar fi incalcat legea.
Cristian Vasile este in prezent secretar al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania (a doua Comisie Tismaneanu). Ca membru al primei comisii, acesta a fost unul dintre semnatarii capitolului dedicat cultelor din cunoscutul raport care urmeaza sa fie publicat la Editura Humanitas. Cu cateva luni in urma, Cristian Vasile fusese criticat pentru faptul ca in capitolul amintit din raport nu a facut altceva decat sa reia intr-o proportie foarte mare paragrafe dintr-o lucrare a sa publicata in 2005, intitulata „Biserica Ortodxa Romana in primul deceniu comunist“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.