Oficiali politici italieni au cerut, ieri, infiintarea unei comisii de ancheta referitoare la conditiile de trai ale romilor din Peninsula, dupa moartea celor patru copii romani de etnie roma, intr-un incendiu izbucnit intr-o baraca de la periferia
Oficiali politici italieni au cerut, ieri, infiintarea unei comisii de ancheta referitoare la conditiile de trai ale romilor din Peninsula, dupa moartea celor patru copii romani de etnie roma, intr-un incendiu izbucnit intr-o baraca de la periferia orasului Livorno (centru), relateaza AFP.
“Trebuie sa intelegem de ce nu sunt aplicate legile, de ce in tara noastra exista baieti si fetite ale caror drepturi sunt neglijate in numele diversitatii culturale”, a declarat deputatul partidului Forza Italia (dreapta, de opozitie), Jole Santelli.
Alessandro Cosimi, primarul din Livorno, membru al partidului DS (de stanga), a cerut si el in paginile editiei de luni a cotidianului La Repubblica, organizarea unei “mese rotunde nationale” pentru rezolvarea problemei locative a romilor, care “nu poate fi solutionata prin mijloacele precare ale municipalitatii”.
Patru copii romani de etnie roma, trei baieti si o fata, cu varste cuprinse intre 4 si 10 ani, au murit carbonizati, in noaptea de vineri spre sambata, in incendiul izbucnit intr-o tabara improvizata sub o bretea a autostrazii, in apropierea unei zone industriale din Livorno.
Parintii copiilor, doua cupluri originare din Romania, au fost arestati sub banuiala de neacordare de asistenta unor persoane aflate in pericol. Un judecator urmeaza sa dea marti un verdict in cazul lor, potrivit agentiei ANSA.
Tragedia a dat nastere unei polemici referitoare la conditiile locative rezervate in Italia celor aproximativ 140.000 - 160.000 de romi care traiesc in aceasta tara si in special celor circa 60.000 sositi in ultimul timp din tarile din Europa Centrala, care nu au cetatenie italiana.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.