Anul 2007 este unul profitabil pentru autorii de carte straini, dar si romani. La noi, se remarca Mircea Cartarescu, urmat indeaproape de Mihaela Radulescu. Ultimul volum i-a adus lui Cartarescu, in numai o luna, aproximativ 78.000 de lei.

Anul 2007 este unul profitabil pentru autorii de carte straini, dar si romani. La noi, se remarca Mircea Cartarescu, urmat indeaproape de Mihaela Radulescu. Ultimul volum i-a adus lui Cartarescu, in numai o luna, aproximativ 78.000 de lei.

Cine a spus ca oamenii nu mai citesc s-a inselat. Succesul comercial al multor autori a batut toate recordurile in materie. Ecranizarile operelor simbol au umplut buzunarele unora ca J.K. Rowling sau Dan Brown. Din Romania s-au remarcat, cu ultimele lor volume, Mircea Cartarescu sau Mihaela Radulescu. Acestia situandu-se printre cei mai bine vanduti autori romani ai anului.

De departe, cel mai bine vandut scriitor roman al anului in curs este Mircea Cartarescu. Ultimul sau volum, lansat in luna iulie la editura Humanitas, „Orbitor. Aripa dreapta“, s-a vandut in 20.000 de exemplare. Tinand cont ca pretul cartii este de 39 de lei, numai din vanzarea acestuia, scriitorul a primit suma de 78.000 de lei (23.600 de euro). Primul roman de mare succes al lui Cartarescu, „De ce iubim femeile?“ (2004), s-a vandut in peste 130.000 de exemplare, la pr etul de 15 lei. In acest caz, profitul a fost ceva mai mare, aproximativ 195.000 de lei.
La sfarsitul lunii aprilie, omul de televiziune Mihaela Radulescu isi lansa prima sa carte, „Despre lucruri simple“. In luna mai, volumul intra in librarii si editorii se asteptau sa fie un mare succes. Asa a si fost. Este cea mai bine vanduta carte de la editura Polirom de anul acesta. Autoarea a spus ca profitul de pe urma vanzarii acestui volum va merge la organizatia caritabila United Way, al carei ambasador este.
„Convorbiri cu Octavian Paler“ de Daniel Cristea Enache, Editura Corint, carte terminata cu putin timp inainte de decesul maestrului Paler, a avut, de asemenea, un succes rasunator. 13.000 de exemplare vandute in numai doua luni de la lansare. Dreptul de autor a ajuns la cifra de 41.600 de lei, clasandu-l astfel pe autor pe locul trei in ierarhia celor mai bine vanduti autori ai anului.
De la editura Paralela 45 se remarca Maria Cristea Soimu cu „Bucataria romaneasca“. In numai doua luni de la lansare, cartea sa a fost vanduta in 2.000 de exemplare, la pretul de 39 de lei fiecare. Profitul autoarei, doar pentru aceasta perioada, se ridica la 7.800 de lei.
Autorul Constantin Toiu cu romanul sau „Vrajeli (de buzunar)“ este cel mai vandut titlu romanesc din colectia editurii Art. In primele doua luni de la lansare, cartea acestuia s-a vandut in circa 500 de exemplare, insemnand un profit de 975 de lei pentru autor.

Carti de milioane, autoare de renume mondial
Cea mai bine platita scriitoare din lume este, insa, Joanne Kathleen Rowling (J.K. Rowling), cu o medie de 23,4 milioane de euro. Averea sa se ridica mult peste cea a Reginei Marii Britanii, Rowling avand in cont aproximativ 807 milioane de euro. Seria Harry Potter este una dintre cele mai mari succese editoriale, cu 325 de milioane de exemplare vandute in intreaga lume din primele sase volume.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin