Folk You! 2007 a inceput cu... ariergarda folkului romanesc. Cu alte cuvinte, cu ultimii veniti in patria Folk. Au venit, au cantat, au invins urmatorii: Emil Kindlein, Alina Manole, Silvan Stancel, Grupul Unde, Alina Zaharia, Jul Baldovin.

Folk You! 2007 a inceput cu... ariergarda folkului romanesc. Cu alte cuvinte, cu ultimii veniti in patria Folk. Au venit, au cantat, au invins urmatorii: Emil Kindlein, Alina Manole, Silvan Stancel, Grupul Unde, Alina Zaharia, Jul Baldovin.


Alina Manole ne-a dat de stire ca are o "Luna patrata": "Ziarele scriu intruna/ ceva s-a intamplat cu luna/ cineva o cumpara la bucata/ si-o transforma-ntr-o luna patrata/ Vreau sa-mi cumperi o luna patrata/ sa ma plimb cu ea pe strada/ si lumea sa ma-ntrebe mirata/ De unde am eu o luna patrata". Spera ca folkul va insemna si generatia de 20-30 de ani... De vreme ce Nicu Covaci i-a strans mana, in semn de admiratie si respect profesional, lui Silvan Stancel, stim sigur ca exista seniori care au deschiderea de a prelua stafeta. Continuitatea maestrilor este asigurata. Cel putin ca atitudine.


REALITATEA. A urmat avangarda: Victor Socaciu cu Biroul Executiv, Mircea Baniciu, Florin Chilian, Mircea Florian cu Costin Petrescu (primul baterist din Phoenix), Vasile Seicaru cu Vlady Cnejevici.

"Sunt omul cu o chitara/ sunt omul care va aduna/ sa facem prin cantec viata mai buna...", a propus Victor Socaciu. Publicul a fost de acord. "Luati-va in brate si pupati-va!", a ordonat Mircea Baniciu. Nici nu era nevoie de acest ordin, pentru ca oamenii se imbratisau de mult. Florin Chilian a venit cu o propunere novatoare, amintind celor de fata ca traiesc in realitate: "Oligofreni cu acte vreau in Parlament!". Si, ca sa dreaga busuiocul, a cantat "Iubi" in varianta moldoveneasca (ceea ce dovedeste ca rebelul Chilian stie sa se si autoparodieze).


LICOARE. Cu Oua de roua, Zoia Alecu a adus-o pe scena pe Maria Tanase. A fost in voce ca la 20 de ani. De fapt, cati ani are Zoia? 27, parca...

Mircea Florian si-a facut singur portretul intr-un show incredibil, despre care nu stii daca este folk, coregrafie, muzica spatila sau poezie: "Nu sunt o zeama, ci o licoare". Il credem pe cuvant si pe muzica.
Vasile Seicaru, servit cu backing de Tatiana Stepa si la clape de Vlady Cnejevici, a coplesit publicul cu "Actorul", "Antiprimavara" si "Vanare de vant". A tinut lumea in "sala" pana dimineata la trei.
Nu stim, nu putem raspunde la intrebarea de unde are Tatiana Stepa atata forta? Si, mai ales, de unde are puterea sa transmita? Isi canta piesele ca si cum fiecare dintre ele ar fi ultimul cantec. Dar, de fapt, stim: din sufletul ei curat si mare.


OUA DE ROUA
"Stiai tu, Marie,/ Ca roua e vie/ Ca-n zori face oua/ Si ies pui de roua?.../ Si asti stropi de pui/ Ca umbla hai-hui/ Prin iarba lor mama/ De soare li-e teama/ De ziua fierbinte/ Cand puiul o simte/ Aluneca-n moarte/ Ca maine-i departe/ «De-ar fi dimineata,/ Zicea pui de strop,/ Ar fi alta viata/ Acum ma ingrop/ S-asa ud si mic/ Si-mi vine sa tip,/ Ca sunt incolor/ Ca nu cresc un pic/ Si trebuie,/ Sa mor»"
Zoia Alecu - muzica si versuri

OAMENI DE ZAPADA
"Vai de noi, femeie, ninge-a despartire/ Vom pleca departe, unde-avem de mers/ Ninge, sa desparta gheata si iubire/ Oarbe felinare trec spre univers/ Ninge sfant si pagan,/ Numai ochii ne raman/ Despartirea s-o mai vada/ Ca in rest noi ne-am stins/ Si-am ajuns de-atata nins/ Niste oameni de zapada"
Victor Socaciu - muzica, versuri Adrian Paunescu

COPACI FARA PADURE
"In povestea copacilor goi scartaind intr-o singura usa/ Este vorba de noi amandoi, este vorba de foc si cenusa.../ Doi copaci fara frunze pe drum, dupa cum ii priveste inaltul/ Doi copaci prin sarutul de sus aplecandu-se unul spre altul./ Spune-mi, padure cu frunza rara,/ Unde-i iubirea de asta-vara? Nu stie iarna sa se indure/ De noi, copacii fara padure"
Tatiana Stepa - muzica, versuri Adrian Paunescu


Text de multumiriAceasta editie a festivalului nostru nu s-ar fi desfasurat atat
de bine (sic!) fara ajutorul unor oameni inimosi si se cuvine sa-i amintim. In ordinea... cazarilor din Vama Veche: Nicoleta de la Ca Bianca, doamna Ludmila, Vasile Luca de la Casa Luca, Doru de la Da€™Or, Angela si George de la Hotelul La John. Cu totii au avut infinita rabdare si bunavointa si le suntem recunoscatori pentru eforturile lor. De asemenea, ne-au ajutat, din Mangalia, Cornelia Boanta de la President si Mariana Chirita de la Paradiso, si o mentiune extrem de speciala pentru edilul Mangaliei, domnul Zanfir Iorgus, cel care a asigurat odihna unora dintre artistii prezenti la Folk You!
Ca veni vorba despre primari, si cel din Limanu, Nicolae Urdea, ne-a fost alaturi in organizarea acestui festival, la fel si Ion Vataselu, seful Postului de Politie Limanu. Multumim si sponsorului nostru, SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL. In rest, ai nostri, ca brazii: Dana - reporter, redactor, director artistic si nu numai, fotoreporterii Marin si Niki, soferii Lucian, Bogdan, Sandu, Laurentiu si Nelu, doamna Magda, omniprezentul Andrei, baietii de la Sylver, responsabili cu sunetul... Daca am uitat pe careva, iertata sa fiu, nu mai am semne!
Ruxandra Predescu VIDEO: Alina Manole Silvan Stancel Emil Kindline Mircea Baniciu Florin Chilian Heidi Schmidt Mircea Florian Dinu Olarasu Vasile Seicaru Victor )Socaciu Zoia Alecu Adrian Sarmasean (Vineri 10 august)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin