Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, ii invita la dialog, la finele lunii august, pe cei sase reprezentanti ai societatii civile care i-au solicitat, intr-o scrisoare deschisa, ca Legea lustratiei sa se refere si la evenimentel
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, ii invita la dialog, la finele lunii august, pe cei sase reprezentanti ai societatii civile care i-au solicitat, intr-o scrisoare deschisa, ca Legea lustratiei sa se refere si la evenimentele din decembrie 1989 si iunie 1990.
Sorin Iliesiu - Alianta Civica, Vladimir Tismaneanu - presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, Florian Mihalcea - Societatea Timisoara, Teodor Maries - Asociatia 21 Decembrie 1989, Antonie Popescu - Liga Studentilor din Universitatea Bucuresti 1990 si George Costin - Blocul National al Revolutionarilor 1989 i-au solicitat lui Olteanu, vineri, intr-o scrisoare deschisa, ca Legea lustratiei, care va fi votata de Camera Deputatilor in toamna acestui an, sa prevada interdictia de a ocupa functii publice inclusiv pentru "cei responsabili pentru masacrul din decembrie 1989 si fratricidul din iunie 1990", apreciind ca este "extrem de grav" ca viata publica a Romaniei a fost "infestata" timp de peste 17 ani de cei implicati in crime istorice.
Olteanu le-a raspuns celor sase tot printr-o scrisoare deschisa, in care precizeaza ca se bucura sa constate ca "exista o preocupare reala, cel putin din partea societatii civile, de a readuce in atentia si dezbaterea publica un subiect pe care multi il doreau ingropat".
"Legea lustratiei face parte din obiectivele mele politice pentru acest mandat si consider ca este, alaturi de reforma electorala, unul dintre cele mai importante aspecte ale reformei clasei politice despre care se tot vorbeste de ceva timp. Tocmai de aceea, mi-am exprimat in nenumarate randuri sustinerea pentru ca acest proiect de lege sa produca efecte, dar si dezamagirea fata de deturnarea sensului de baza a legii lustratiei pe masura ce proiectul inainta in dezbaterea parlamentara", scrie Olteanu.
Presedintele Camerei Deputatilor considera ca este "un proiect viciat de vendete personale, ascuse in spatele articolelor de lege, proiectul pierzand putin cate putin din sensul initial al demersului initiat de Societatea Timisoara".
Bogdan Olteanu saluta initiativa destinatarilor scrisorii sale si ii invita pe acestia la "o serie de discutii pe tema Legii lustratiei, la finalul lunii august, care sa poata sa readuca sensul corect al proiectului si sa il impuna ca lege in spatiul public romanesc".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.