In luna iulie, marfurile alimentare au inregistrat un avans de 0,56%, in conditiile scumpirii legumelor cu 2,59% si a fructelor cu 2,18%, potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Sectorul nealimentar a avut o majora
In luna iulie, marfurile alimentare au inregistrat un avans de 0,56%, in conditiile scumpirii legumelor cu 2,59% si a fructelor cu 2,18%, potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Sectorul nealimentar a avut o majorare a preturilor de 0,44%, alimentata in principal de cresterea semnificativa a preturilor la produsele din tutun, cu 4,24%. In compensatie, tarifele la servicii au consemnat o usoara scadere, de 0,67%, sustinuta de ieftinirea serviciilor de telefonie (-3,38%) si transport aerian (-2,9%). Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni (august 2006 - iulie 2007) fata de precedentele 12 luni (august 2005 - iulie 2006) este de 4,4% pe total. Rata medie lunara din primele sapte luni ale anului s-a situat la 0,3%, cu 0,1 puncte sub media lunara din perioada similara a anului 2006.
Tinta de inflatie stabilita de Guvern si BNR pentru acest an este de 4% cu o banda de variatie de plus/minus un punct procentual. In ultimul raport asupra inflatiei, din luna august, BNR a revizuit in crestere cu 0,2 puncte prognoza de inflatie pentru 2007, de la 3,7% la 3,9%. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a explicat ca politica bancii centrale vizeaza in continuare o consolidare a procesului dezinflationist, fara sa urmareasca reduceri spectaculoase ale ratei anuale. Politica de venituri, in special cea salariala, ramane in continuare principalul pericol pentru reducerea inflatiei, in opinia bancii centrale, care aminteste ca urmeaza o perioada cu mai multe procese electorale. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.