Pietele europene emergente vor depasi cu succes criza din sectorul creditelor extinsa la nivel mondial, avand in vedere expunerea limitata la piata de credite ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA si ritmul accelerat de crestere economica, coment
Pietele europene emergente vor depasi cu succes criza din sectorul creditelor extinsa la nivel mondial, avand in vedere expunerea limitata la piata de credite ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA si ritmul accelerat de crestere economica, comenteaza analistii citati de Reuters.
Accentuarea problemelor pe piata de credite ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA a atras epuizarea lichiditatilor de pe piata la nivel mondial, devenind o amenintare pentru buna functionare a sistemului financiar si pentru dezvoltarea economica mondiala.
Cu toate acestea, analistii apreciaza ca reactia observata in Europa postcomunista si regiunea balcanica va fi minora, investitorii fiind linistiti de pozitia buna a indicatorilor economici fundamentali.
"Valutele pietelor emergente au dovedit un optimism remarcabil, luand in calcul nivelul de stres si incertitudine", comenteaza analistii BNP Paribas.
Ratele dobanzilor practicate pe pietele monetare locale au crescut usor vineri la nivelul Europei de Est, pe fondul problemelor din sectorul de credite, iar cursurile valutare nu au fost afectate semnificativ, spun dealerii.
Agitatia de pe pietele internatinale de capital si credite a determinat investitori sa se reorienteze catre diminuarea riscurilor si sa renunte la operatiunile de tip "carry trade", prin care se imprumuta in valute cu randamente scazute pentru a cumpara valute cu randamente ridicate, actionand in sens invers.
Coroana ceha a crescut cu 0,25% pana la jumatatea sedintei de tranzactionare de vineri, iar zlotul polonez a pierdut numai 0,2%, factorul care a stat la baza acestui declin fiind incertitudinile politice.
"Ingrijorarile legate de piata de credit si de capital se traduc, in mod inevitabil, in vesti bune pentru valutele cu randamente scazute precum yenul si coroana, intrucat operatiunile carry trade sunt inversate", a afirmat Lauren Van Biljon, analist la firma 4Cast Limited.
Chiar si forintul ungar si lira turceasca, in mod obisnuit valute caracterizate prin volatilitate ridicata, au rezistat, cel putin aparent, crizei lichiditatilor si au inregistrat scaderi de 0,6-0,8%.
Analistii comenteaza ca un factor care dezavantajeaza regiunea ca intreg, in special Turcia si Ungaria, sunt datoriile si deficitele externe mari, ceea ce va mentine nervozitatea pietelor emergente, spune Lars Christensen, analist la Danske Bank.
"Pietele din Europa Centrala si de Est sunt in general vulnerabile, intrucat majoritatea tarilor din regiune inregistreaza deficite de cont curent foarte mari. Daca ingrijorarile legate de piata de credite se vor accentua in continuare, ne asteptam ca exact aceste tari emergente, cu datorii si deficite externe mari sa fie expuse unor presiuni suplimentare", a explicat el.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.