Multi cetateni romani cer ajutorul ambasadei din Praga, dupa ce devin victimele traficantilor de forta de munca, a declarat ambasadorul roman in Cehia, Dan Balanescu, cerand autoritatilor cehe sa sporeasca demersurile pentru contracarea fenomenului,
Multi cetateni romani cer ajutorul ambasadei din Praga, dupa ce devin victimele traficantilor de forta de munca, a declarat ambasadorul roman in Cehia, Dan Balanescu, cerand autoritatilor cehe sa sporeasca demersurile pentru contracarea fenomenului, relateaza Czech Business Weekly.

Dupa 1 ianuarie 2007, ambasada Romaniei la Praga a fost luata cu asalt de cetatenii romani care voiau sa revina in tara dupa ce fusesera victime ale traficantilor de forta de munca, a declarat Balanescu.

Imigrantilor romani le sunt confiscate documentele de calatorie de catre traficantii de persoane. Ei sunt de asemenea privati de resursele financiare necesare reintoarcerii in tara, a declarat ambasadorul, care a lansat un apel la autoritatile cehe sa ia masuri mult mai dure impotriva acestui tip de infractiuni.

Balanescu a declarat ca nu poate spune o cifra exacta a romanilor care cad victime acestui fenomen, in Cehia, dar a apreciat ca numarul lor este de cateva sute.

“Intr-o seara, in martie, 67 de persoane au venit la ambasada in aceasta situatie, iar in prima seara de dupa Paste au venit 12 romani. Sunt insa zile consecutive in care vin zeci de persoane”, a declarat diplomatul roman.

“Sunt oameni care chiar au crezut ca vor sosi in aceasta tara pentru a munci cu un contract de munca, pentru ca asa li s-a promis, dar si-au dat seama ca au devenit sclavi in Cehia”, a adaugat Balanescu.

El a declarat ca acest fenomen a devenit tot mai evident dupa aderarea Romaniei la UE, deoarece a crescut si numarul cetatenilor romani care pot intra legal in Cehia, in speranta obtinerii unui slujbe decente.

“Aceste retele de trafic exista atat in Romania, conduse de cetateni romani, cat si aici”, a subliniat Balanescu, precizand ca autoritatile romane au desfiintat deja o astfel de retea. El a declarat ca, dupa informatiile oficialilor romani de la Praga, trei astfel de retele activeaza in continuare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.