Dupa ce vinerea trecuta euro scadea la 3,1664 lei, ieri presiunea din partea speculatorilor pe moneda nationala a urcat cursul mediu la 3,1758 lei. Ca si in ultimele doua saptamani, aversiunea fata de monedele emergente, a speculatorilor sau fonduril
Dupa ce vinerea trecuta euro scadea la 3,1664 lei, ieri presiunea din partea speculatorilor pe moneda nationala a urcat cursul mediu la 3,1758 lei. Ca si in ultimele doua saptamani, aversiunea fata de monedele emergente, a speculatorilor sau fondurilor de hedging a fost generata de stirile proaste privind piata creditelor ipotecare din Statele Unite, evolutia burselor internationale si a monedelor tarilor emergente, precum si restrangerea tranzactiilor de tip carry-trade (speculative). Piata s-a deschis la cotatii ale euro de 3,1720 - 3,1750, fata de 3,1620 - 3,17 lei la inchiderea ultimei sedinte de saptamana trecuta, pentru ca apoi sa urmeze o evolutie constant descendenta fata de euro, moneda unica urcand pana la 3,1790 - 3,1810 lei. Discursul guvernatorului BNR la prezentarea raportului asupra inflatiei, nu a influentat tranzactiile din piata, chiar daca a fost anuntata o schimbare in sus a tintei de inflatie pe acest an. Dobanzile interbancare la depozitele overnight au fost cuprinse ieri intre 4 si 5%, in crestere fata de vineri, cand au fost de 3 - 4%, ca urmare a mentinerii unei reduceri a lichiditatii, generate de licitatia organizata de BNR care a atras depozite cu scadenta la doua saptamani. Dealerii se asteapta ca dobanzile pe termen scurt sa se mentina la un nivel scazut si in zilele urmatoare. Cursul dolarului a coborat de la 2,3114 lei la 2,2981 lei, deprecierea fiind cauzata de evolutia sa fata de euro. Pe pietele internationale, euro a urcat la 1,3838 dolari, aproape de maximul istoric de 1,3852 dolari, atins in 24 iulie, pe fondul publicarii unor date economice pozitive din Germania. Reamintim ca saptamana trecuta euro scazuse la 1,3610 dolari, dar datele slabe din economia americana publicate vineri au avut un efect negativ pentru dolar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.