Dupa ce seceta a dublat preturile la legume si fructe, a scumpit painea, iar taranii au fost nevoiti sa isi vanda animalele la preturi de nimic din cauza lipsei furajelor, o noua nenorocire se abate asupra Romaniei. Peste 20.000 de porci vor fi euta
Dupa ce seceta a dublat preturile la legume si fructe, a scumpit painea, iar taranii au fost nevoiti sa isi vanda animalele la preturi de nimic din cauza lipsei furajelor, o noua nenorocire se abate asupra Romaniei. Peste 20.000 de porci vor fi eutanasiati din cauza unui focar de pesta porcina care a izbucnit, zilele trecute, in Timis. Autoritatile spun ca Romania nu s-a mai confruntat cu o situatie asa de grava de la gripa aviara.

Zeci de mii de porci vor fi omorati din cauza unui focar de pesta porcina descoperit, la sfarsitul saptamanii, in Cenei, judetul Timis. Porcii apartin celui mai mare producator de carne de porc din lume, Smithfield, care a preluat, in 2004, fostul combinat Comtim. In urma cu aproximativ o luna, tot la una din fermele de porci ale Smithfield au murit 3.000 de animale, care s-au imbolnavit din cauza caldurii.

Incidentul nu va modifica insa pretul mezelurilor sau al carnii de porc. „Nici daca mor toti porcii din tara, pretul carnii nu se va modifica. Vom apela la importuri. Pierderile pentru Romania sunt insa imense, mai ales la nivelul credibilitatii in Uniunea Europeana“, ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea.

Masuri drastice si filtre rutiere dupa depistarea pestei
„Toate fermele sunt blocate, nu intra si nu iese nimic pana nu aflam statusul de sanatate al fiecarei ferme“, a declarat directorul Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Timis, Ioan Jeleriu, citat de Mediafax. De astazi, toate targurile de animale din judetul Timis vor fi supravegheate de catre reprezentantii Serviciului Antiepizootic din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA).


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.