Procuratura germana monitorizeaza situatia bancii IKB, care a a surprins luni pietele, anuntand ca a fost grav afectata de problemele din sectorul american al creditelor ipotecare, ceea ce a determinat un declin abrupt al cotatiei actiunilor bancilor
Procuratura germana monitorizeaza situatia bancii IKB, care a a surprins luni pietele, anuntand ca a fost grav afectata de problemele din sectorul american al creditelor ipotecare, ceea ce a determinat un declin abrupt al cotatiei actiunilor bancilor germane, transmite Reuters.
Bancile germane care sprijina financiar redresarea IKB anticipeaza ca institutia financiara ar putea pierde pana la 20% din investitiile de 17,5 miliarde de euro facute pe piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.
Amploarea problemei, dezvaluita dupa ce IKB a dat asigurari ca nu va fi afectata de problemele aparute pe piata imobiliara americana, a determinat conducerea bancii centrale germane sa faca apel la calm. IKB este specializata in finantarea companiilor mici si este controlata de banca germana de stat pentru dezvoltare KfW.
Procuratura din Dusseldorf, unde se afla sediul central al IKB, a anuntat ca va supraveghea banca indeaproape.
"Monitorizam cazul, dar nu au fost lansate proceduri legale", a declarat procurorul Peter Lichtenberg, fara sa ofere detalii.
Autoritatea germana de supraveghere a sectorului bancar, Bafin, nu intentioneaza sa ancheteze IKB.
Directorul general al bancii si-a prezentat demisia, iar surse aproapiate situatiei au declarat ca si presedintele IKB va renuntade asemenea la functie.
IKB, fondata in urma cu 80 de ani, a devenit cea mai importanta victima a crizei de pe piata americana a creditelor ipotecare riscante, in randul bancilor europene.
Deutsche Bank, ingrijorata de expunerea IKB fata de piata de imprumuturi ipotecare, a intrerupt o linie de credit catre banca, decizie care a declansat criza financiara a acesteia si a atras interventia Bafin.
In urma crizei, valoare de piata a IKB s-a redus la jumatate in ultima saptamana, iar problemele bancii au provocat temeri ca si alte institutii financiare germane ar putea fi afectate.
Titlurile IKB au consemnat, la inceputul tranzactiilor de vineri, un nou declin de 4,6%, pe o piata germana in general stabila.
Pentru a preveni amplificarea problemelor, bancile germane vor pune la dispozitie 3,5 miliarde de euro pentru a acoperi eventualele pierderi ale IKB si a preveni extinderea crizei la nivelul sectorului bancar.
Cu numai zece zile inainte de avertismentul legat de profitabilitate, IKB a dat asigurari ca nu va fi afectata aproape deloc de problemele de pe piata americana.
Joi seara, banca a anuntat ca dispune de lichiditati suficiente pentru a functiona in urmatoarele 12 luni si ca a angajat firma PricewaterhouseCoopers pentru un audit intern.
Comisia Europeana monitorizeaza indeaproape planul de redresare a IKB, dar nu considera ca problemele acesteia se vor extinde la nivel pan-european, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Un purtator de cuvant al Comisiei a adaugat ca oficiali care colaboreaza cu comisarul pentru Piata Interna, Charlie McCreevy, si comisarul pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, studiaza situatia IKB.
"Nu vedem, in acest moment, un motiv special de ingrijorare. Problema a fost tratata de autoritatile competente", a adaugat el.
Recentele turbulente financiare reflecta reevaluarea riscurilor de creditare, pe fondul extinderii ingrijorarii legate de evolutia nesatisfacatoare a pietelor de credite ipotecare riscante din Statele Unite, a mai apreciat Comisia.
Aceste turbulente ar putea face mai dificile conditiile de creditare pe pietele europene.
"Totusi, conditiile macroeconomice din Uniunea Europeana se mentin in cea mai mare parte favorabile, iar dezvoltarea puternica a economiei mondiale va facilita si performantele de dezvoltare din UE", potrivit comunicatului.
Colaboratorii lui McCreevy colecteaza informatii mai detaliate referitoare la IKB, "pentru a intelege specificul situatiei" si continua sa monitorizeze impactul evolutiilor recente ale pietei.
De asemenea, reprezentanti ai comisarului pentru Concurenta Neelie Kroes au contactat autoritatile germane pentru a obtine detalii privind programul de salvare a IKB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.