Gigantul rus Gazprom va reduce livrarile de gaz catre Belarus cu 30% daca Minskul nu-si va achita intreaga datorie in termen de o saptamana, a declarat vineri purtatorul de cuvant al concernului rus Serghei Kuprianov la postul de radio Eho Moskvi, po
Gigantul rus Gazprom va reduce livrarile de gaz catre Belarus cu 30% daca Minskul nu-si va achita intreaga datorie in termen de o saptamana, a declarat vineri purtatorul de cuvant al concernului rus Serghei Kuprianov la postul de radio Eho Moskvi, potrivit Interfax, preluat de Rompres.
"In timp de o saptamana, noi vom lua decizia de a reduce livrarile de gaz in functie de plata efectuata, mai precis vom reduce livrarile cu 30% daca noile fonduri nu sunt transferate", a afirmat Serghei Kuprianov. Gazprom a amenintat miercuri ca, incepand de vineri dimineata, va reduce cu 45% cantitatea de gaze livrata catre Belarus, in cazul in care aceasta tara nu-si va achita datoria de 456 de milioane de dolari pe care o are fata de gigantul rus. Vineri insa, compania ruseasca a anuntat ca va mentine volumul actual al livrarilor de gaze, dupa ce Belarus a transferat de urgenta 190 de milioane de dolari. In primele sase luni ale acestui an, Belarus a platit gazele rusesti la 55% din pret, cu conditia trecerii la plata integrala de la 1 iulie si a achitarii diferentei pana la 23 iulie. Gazprom a acuzat Minskul de incalcarea contractului, intrucat, desi dispune de posibilitati de plata, nu a facut nimic pentru achitarea datoriei si nu a oferit garantii de plata. Cotidianul rus <<Kommersant>> scria zilele trecute ca refuzul s-a produs dupa ce presedintele Lukasenko a criticat public unele preturi la gazele rusesti si construirea de catre Rusia a gazoductului transbaltic ce ocoleste Belarus. Conflictul dintre cele doua parti a generat ingrijorare la Bruxelles, in conditiile in care aproximativ 20% din importurile de gaz rusesc ale UE tranziteaza Belarus, in special cele destinate Poloniei, Germaniei si Lituaniei. Rusia a dat insa asigurari ca au fost luate toate masurile pentru indeplinirea obligatiilor sale privind livrarile de gaze catre Europa. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.