Ceva cat se poate de surprinzator. O atitudine a Bruxelles-ului nesanctionata de autoritatile romane. Sau - sanctionata prin prezenta tacuta a ministrului de Externe Adrian Cioroianu - o prezenta aprobatoare - la declaratiile lui Mizsei.
Nu am
Ceva cat se poate de surprinzator. O atitudine a Bruxelles-ului nesanctionata de autoritatile romane. Sau - sanctionata prin prezenta tacuta a ministrului de Externe Adrian Cioroianu - o prezenta aprobatoare - la declaratiile lui Mizsei.
Nu am auzit voci de la Bruxelles care sa se pronunte in legatura cu modul in care este acordata cetatenia sau rezidenta britanica. La Londra s-a desfasurat - si inca se desfasoara - o campanie de presa in care sunt demonizati imigrantii estici, mai ales cetatenii romani. De fapt prin aceasta campanie se incearca punerea sub presiune a Ministerului britanic de Interne in chestiunea imigratiei. Insa nimeni nu are curajul sa spuna ca vinovatii de atentatele teroriste din Marea Britanie vin de pe alte meleaguri si din alte culturi, nicidecum din Romania. Tiganii romani constituie un subiect de presa spectaculos care atinge problema imigratiei si pune presiune pe oficialitati - insa fara a pronunta adevarata esenta a problemei. Intre timp Marea Britanie isi poate rezolva problemele legate de rezidenta si cetatenie asa cum vrea. Romania se pare ca este incapabila sa-si rezolve aceasta problema care tine strict de politica interna.
Incet-incet s-a format un cor care canta pe voci diferite aceeasi arie: basarabenii ar trebui lasati de izbeliste. De facto au fost deja lasati de izbeliste de mai multi ani: de cand a fost blocata redobandirea cetateniei romane de catre basarabeni. Acum mai trebuie legalizata aceasta stare de fapt: noua lege a cetateniei trebuie - in viziunea acestui cor - sa elimine posibilitatea basarabenilor de a deveni cetateni romani. Opiniile sunt opinii si trebuie tratate ca atare - insa cuvintele unui oficial al Uniunii Europene ar trebui sa primeasca un altfel de tratament din partea autoritatilor romane. Din cate imi amintesc Romania este membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.
Cetatenia romana este un drept inalienabil al basarabenilor - le-a fost rapita printr-o agresiune armata - cetatenia romana pentru basarabeni nu este nicidecum o diversiune sau agresiune, asa cum a fost calificata. Ca basarabenii ar avea tendinta sa voteze comunistii, iar nu este un argument. In Romania - cel putin oficial - nu mai exista un partid comunist capabil sa intre in competitia electorala, in plus orice cetatean roman poate avea orice optiune politica. Argumentul "Romania nu e Germania" e un truism ieftin. Se vede cu ochiul liber ca Romania nu e Germania - insa asta nu inseamna ca trebuie sa continuam sa ne tavalim in mocirla balcanica.
Clasa politica de la Bucuresti sta din nou cu capul intre urechi - orice trimis al Bruxelles-ului isi permite sa contrazica diplomatia romaneasca fara sa primeasca o replica. Ministerul Justitiei ascunde prin fisete de ani de zile un proiect de lege pentru cetatenia romana - si intre timp ii umileste pe basarabeni facandu-i sa creada ca nu vor mai redobandi cetatenia romana. S-ar putea sa ne dam prea tarziu seama ca politicienii nostri de azi se poarta fata de Uniunea Europeana mai umil decat se purtau politicienii nostri de ieri fata de Uniunea Sovietica. Intr-adevar, Romania nu este nici Germania, nici Marea Britanie - dar nici nu isi doreste sa fie mai mult decat este.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.