Ziarele Blic si Vecernje Novosti sustin ca Belgradul prefera negocierile directe mai degraba decat discutiile prin intermediari. Potrivit surselor citate, Guvernul sarb va propune negocieri pe termen nelimitat si va recunoaste doar deciziile luate in
Ziarele Blic si Vecernje Novosti sustin ca Belgradul prefera negocierile directe mai degraba decat discutiile prin intermediari. Potrivit surselor citate, Guvernul sarb va propune negocieri pe termen nelimitat si va recunoaste doar deciziile luate in cadrul Consiliului de Securitate ONU. Potrivit Blic, Serbia va insista ca planul proindependent al lui Martti Ahtisaari sa fie exclus din noua etapa de negocieri. "Serbia doreste negocieri reale pentru a afla care este compromisul acceptat de etnicii albanezi privind statutul Kosovo", confirma cotidianul Vecerenje Novosti.
Ministrul sarb pentru Kosovo si Metohija, Slobodan Samardzic (foto), a declarat joi ca Guvernul din care face parte a aprobat un proiect de reguli pentru negocierile asupra viitorului statut al provinciei ce vor fi trimise Grupului de Contact pentru Kosovo, informeaza Rompres. Ministrul a precizat ca trebuie definita clar durata, subiectul si formatul negocierilor cu Grupul de Contact din care fac parte SUA, Rusia, Franta, Marea Britanie, Germania si Italia. El a mai adaugat ca partea sarba este multumita de pregatirile pentru discutii, din moment ce planul Ahtisaari (care prevedea o independenta supravegheata a Kosovo), nu mai este mentionat ca punct de plecare al negocierilor. Grupul de Contact urmeaza sa inceapa in curand discutii cu Belgradul si Pristina pentru definirea unui nou statut al provinciei, a carei populatie, formata in cea mai mare parte din etnici albanezi, doreste independenta fata de Serbia. "Exista inca o serie de detalii care trebuie clarificate inainte de a ne implica intr-un proces atat de delicat si complex si de a incepe discutiile", a declarat ministrul sarb pentru provincia Kosovo, Slobodan Samardzici. "Totul depinde de claritatea regulilor si de capacitatea noastra de a ajunge la un compromis", a spus el. "Din aceste motive, Guvernul a adoptat o propunere referitoare la reguli, pe care a transmis-o ambasadelor statelor membre ale Grupului de Contact", a adaugat el. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.