Astazi vor ajunge in tara lor de obarsie ultimele trei bratari dacice din aur.Reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), citati de Mediafax, afirma ca bratarile vor fi aduse de la Frankfurt cu avionul, de o delegatie romana mixta, din ca
Astazi vor ajunge in tara lor de obarsie ultimele trei bratari dacice din aur.Reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), citati de Mediafax, afirma ca bratarile vor fi aduse de la Frankfurt cu avionul, de o delegatie romana mixta, din care face parte si Mircea Angelescu, directorul Directiei Patrimoniu Cultural National din MCC.Cele trei bratari dacice din aur - descoperite la o galerie din New York si depozitate la Frankfurt- vor fi aduse astazi in Romania, si nu vineri, cum fusese anuntat initial, oficialii MCC reusind sa finalizeze mai repede documentele pentru rascumpararea lor."Am rezolvat mai repede, am facut niste documente in avans, ceea ce ne permite sa le aducem in tara joi dupa-masa", a declarat Virgil Nitulescu, secretar general in MCC.Odata ajunse in Romania, bratarile vor fi transportate cu masini blindate la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), unde vor fi prezentate pentru prima data publicului in cadrul unei conferinte de presa. Cele trei bratari se vor adauga celor sase bratari dacice din aur recuperate deja de autoritati si aflate, in prezent, in tezaurul muzeului.Cele trei bratari dacice din aur descoperite la o galerie New York au fost evaluate in luna iunie de o comisie formata din trei experti: Eugen Iaroslavschi, Aurel Rustoiu si George Trohani. Potrivit raportului realizat de comisie, obiectele sunt "autentice", fapt pentru care MCC a demarat procedurile de rascumparare a acestora. Suma alocata de MCC din bugetul propriu pentru rascumpararea obiectelor de la doi cetateni, unul american si altul european, este de 134.000 lei.In acest sens, MCC a solicitat suplimentarea bugetului sau cu suma de 134.000 lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului. Proiectul de Hotarare de Guvern, elaborat de minister, prevede suplimentarea bugetului ministerului cu 134.000 lei "in vederea achizitionarii unor bunuri culturale de patrimoniu", care ar urma sa intre in proprietatea publica a statului si in administrarea MNIR. In prezent, proiectul de HG este pe traseul de avizare, fapt pentru care MCC a decis sa disponibilizeze din bugetul propriu suma necesara pentru rascumpararea celor trei bratari dacice.Primele patru bratari dacice au fost rascumparate cu suma de 800.000 de lei de la un colectionar american. Acestea au fost aduse in tara la jumatatea lunii ianuarie si au fost expuse la MNIR. Cea de-a cincea bratara a fost predata statului roman de catre autoritatile judiciare franceze la data de 23 ianuarie. Aceasta fusese expusa la Expozitia Bienala a Anticarilor, organizata de Grand Palais din Paris. Piesa expusa de Ariadna Gallerry din New York apartinea unui cetatean german din Munchen, cercetat pentru trafic ilegal cu bunuri culturale.O alta bratara geto-dacica din aur a fost recuperata in luna iunie, la Baia Mare, de la un hunedorean. Bratarile fac parte din lotul celor 15 astfel de obiecte furate in 2000 si 2001 din situl arheologic Sarmizegetusa Regia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.