Grupul gigant rus de stat Gazprom va reduce cu 45% livrarile de gaze naturale catre Belarus, ceea ce nu va afecta insa cantitatea de gaz livrata Europei. Aceasta decizie a survenit in conditiile in care cele doua parti nu au reusit sa ajunga la un ac
Grupul gigant rus de stat Gazprom va reduce cu 45% livrarile de gaze naturale catre Belarus, ceea ce nu va afecta insa cantitatea de gaz livrata Europei. Aceasta decizie a survenit in conditiile in care cele doua parti nu au reusit sa ajunga la un acord legat de valoarea exporturilor din primul semestru ce se ridica la suma de 456 milioane de dolari, transmite Reuters, citat de Mediafax.Reducerea cantitatii de gaz va incepe din data de 3 august, deoarece Belarus nu a oferit nicio solutie pentru disputa, a declarat un oficial al Gazprom. El a mai precizat ca Belarus detine fondurile necesare pentru achitarea datoriei. Un purtator de cuvant al Ministerului Energiei din Belarus a confirmat primirea unui avertisment din partea companiei ruse.Teritoriul Belarusului este ruta de tranzit pentru aproximativ 20% din exporturile de gaze rusesti, transportate catre Polonia si Germania. Diferenta de 80% este exportata prin tranzitarea Ucrainei, in conditiile in care Rusia asigura circa un sfert din necesarul de gaze al Europei. In ultimii ani, disputele referitoare la pretul gazelor naturale livrate Belarusului si Ucrainei au periclitat de mai multe ori exporturile realizate prin tranzitarea fostelor state sovietice, subliniind inca o data dependenta Europei fata de resursele energetice ale Rusiei.Belarus a solicitat prelungirea termenului pentru plata datoriei catre Gazprom, expirat luna trecuta, si vrea sa imprumute fondurile necesare din partea Rusiei, dar economistii si oficialii admit ca Minskul detine disponibilitati de numerar suficiente pentru a acoperi costul importurilor energetice.Gazprom a majorat cu peste 100%, la 100 de dolari pe 1.000 de metri cubi, pretul gazelor livrate fostului stat sovietic. Cele doua parti au convenit ca Belarusul sa plateasca doar jumatate din valoarea importurilor, in primele sase luni ale anului 2007, pentru a evita un soc economic, urmand sa achite pretul integral incepand cu luna iulie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.