Banca Comerciala Romana (BCR) va derula platile si va administra garantiile pentru piata ziua urmatoare (PZU) a Operatorului de energie electrica din Romania (OPCOM), dupa ce a castigat licitatia organizata de operator, au declarat oficiali din indus
Banca Comerciala Romana (BCR) va derula platile si va administra garantiile pentru piata ziua urmatoare (PZU) a Operatorului de energie electrica din Romania (OPCOM), dupa ce a castigat licitatia organizata de operator, au declarat oficiali din industria energetica, informeaza Mediafax.Contractul prin care BCR a fost desemnata banca cont central a platformei OPCOM a fost semnat miercuri, insa nu a fost precizata valoarea acestuia. Furnizarea serviciilor va incepe in termen de 60 de zile de la semnare. "Aceasta presupune implementarea unor mecanisme care asigura derularea platilor prin contul central si administrarea garantiilor prin banca cont central", au spus sursele. Mecanismul vizeaza diminuarea riscurilor de tranzactionare si de neplata pe platforma operatorului pietei de energie. In prezent, decontarea este facuta direct, intre participantii la piata, si nu exista garantii de plata.OPCOM va deveni contraparte pentru participantii la PZU, conform codului comercial al pietei en-gros de energie electrica.Nivelul record al tranzactiilor realizate pe PZU a fost de 4,78 milioane de lei inregistrat pe 18 iulie. Volumul de electricitate tranzactionat in primul semestru pe platforma a urcat cu peste 16% fata de perioada similara a anului 2006, detinand o pondere de 8,55% din consumul national, cu 1,3 puncte mai mult decat in primele sase luni ale lui 2006. Tranzactiile de pe PZU din intervalul ianuarie - iunie 2007 insumeaza o cantitate de 2,245 GWh. In cei doi ani de functionare, pe piata spot s-a tranzactionat un volum de electricitate de 8,06 milioane MWh, in valoare de 360,55 milioane de euro.PZU face parte din piata en-gros de energie electrica, unde au loc transferuri pentru fiecare interval de tranzactionare al zilei de livrare, pe baza ofertelor transmise de participanti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.