Reprezentantii firmei Protan, care a lasat zeci de tone de animale moarte pe malul raului Arges, ar putea fi anchetati penal. Societatea transportatoare va fi amendata cu o suma de pana la 775 de milioane de lei vechi.
Agentia Domeniilor
Reprezentantii firmei Protan, care a lasat zeci de tone de animale moarte pe malul raului Arges, ar putea fi anchetati penal. Societatea transportatoare va fi amendata cu o suma de pana la 775 de milioane de lei vechi.
Agentia Domeniilor Statului (ADS) a anuntat, ieri, ca nu a primit nici o sesizare din partea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) referitor la cadavrele de animale aruncate langa raul Arges de catre angajatii Protan Popesti-Leordeni. Potrivit ADS, care a concesionat activitatea de neutralizare a deseurilor de origine animala catre consortiul Protan-Atev, ANSVSA trebuie sa controleze daca normele sanitar-veterinare sunt respectate de firmele care realizeaza aceest tip de activitate. "ADS a incheiat la data de 13 septembrie 2006 un protocol de colaborare cu ANSVSA, in baza caruia Agentia Domeniilor Statului va fi sesizata punctual in cazul nerespectarii si incalcarii normelor sanitar-veterinare de catre Asocierea Protan-Atev in activitatea de neutralizare a deseurilor de origine animala", se arata intr-un comunicat al institutiei. In urma evenimentelor relatate in presa, potrivit carora angajatii Protan au incercat sa ingroape langa raul Arges aproape 50 de tone de cadavre de animale, in loc sa le incinereze, ADS a solicitat firmei sa ia masuri de urgenta, desi ANSVSA nu facuse nici o sesizare asupra incalcarii normelor sanitar-veterinare de catre firma din Popesti-Leordeni. Reprezentantii Protan, cea mai mare firma de incinerare a cadavrelor de animale din Romania, ar putea sa fie anchetati penal, iar compania transportatoare amendata cu pana la 775 de milioane de lei vechi de Garda de Mediu pentru tentativa de a ingropa cadavre de animale langa raul Arges.
Trasi la raspundere
Comisarii Garzii de Mediu Giurgiu au depus, ieri, o sesizare la Parchet cu privire la acest incident. Astfel, atat soferii celor trei camioane, cat si directorul societatii comerciale SC Protan SA din Popesti Leordeni au fost audiati in cursul zilei de ieri de catre procurori. Seful Garzii de Meriu Giurgiu, Clara Adam a precizat ca firma transportatoare cu care Protan avea semnat un contract va fi amendata cu o suma de pana la 775 de milioane de lei vechi, deoarece a incalcat Ordinul 2/2004 privind transportul deseurilor. Totodata, Adam a sustinut ca in ciuda faptului ca s-au mai descoperit si alte deseuri abandonate pe malul Argesului, firma Protan a negat vehement ca acestea ar fi fost aduse acolo tot de angajatii ei. "Oricare ar fi deznodamantul, pot sa calific tentativa celor de la Protan drept o inconstienta crasa", a conchis Clara Adam, precizand ca gestul celor de la companie vine pe fondul unei scaderi a capacitatii de incinerare a deseurilor de animale in instalatiile firmei, in conditiile in care, din cauza caniculei, acestea nu mai pot fi depozitate pentru mult timp, iar numarul animalelor moarte a crescut. Mai mult, Garda de Mediu Giurgiu a trimis o adresa catre Protan prin care a solicitat sa vina in zona si sa ridice cele aproximativ 30 de tone de cadavre pe care firma sustine ca nu le-a deversat in zona. Astfel, reprezentantii firmei Protan au inceput, ieri, sa ridice cele cateva zeci de tone de resturi animale abandonate pe malul raului Arges, in apropierea localitatii Gradistea, actiunea fiind monitorizata de o echipa a Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Giurgiu.
"Asteptam ca reprezentantii Protan sa ridice toate cadavrele pentru a putea dezinfecta locul si a astupa groapa de pe malul raului Arges", a declarat directorul executiv adjunct al DSVA Giurgiu. Potrivit Mediafax, Protan este compania cu care majoritatea autoritatilor locale din tara are contracte de incinerare a animalelor moarte.
47,7 tone deseuri
Trei camioane care emanau in atmosfera mirosuri puternice de cadavre de animale in stare avansata de putrefactie, au fost descoperite, la sfarsitul saptamanii trecute, de catre politistii giurgiuveni. Camioanele urmau sa fie descarcate pe malul raului Arges, in gropile ramase dupa escavarea agregatelor minerale. Autoritatile giurgiuvene au fost anuntate despre faptul ca, pe raul Arges, pe raza comunei Adunatii-Copaceni, se afla trei camioane acoperite cu prelata, care emana in atmosfera mirosuri de lesuri de animale in descompunere. Potrivit Politiei Romane, camioanele efectuau transporturi pentru o societate comerciala din Bucuresti, sucursala Popesti - Leordeni. Verificarile efectuate de politisti au aratat ca cele trei transporturi aveau acte de insotire emise in aceeasi zi in care se desfasura transportul, de societatea Protan SA pentru sucursala din Bacau, unde ar fi trebuit sa fie distruse deseurile animaliere. Din investigatiile efectuate pana in prezent de catre politisti, reprezentantii Garzii de Mediu si Directia Sanitar Veterinara Giurgiu, s-a stabilit ca deseurile de origine animaliera, in greutate totala de 47,4 tone, urmau sa fie descarcate pe malul raului Arges, in gropile ramase dupa escavarea agregatelor minerale. Mai mult, politistii sustin ca anterior s-au descarcat in aceeasi zona aproximativ 30 de tone deseuri animaliere, pe teritoriul comunei Comana, satul Gradistea, unde au si fost gasite, in stare avansata de putrefactie. Cele trei autobasculante incarcate cu 47,4 tone deseuri, au fost conduse sub escorta politiei pentru a fi predate societatii expeditoare din Bucuresti. Comisarii Garzii de Mediu s-au aratat indignati fata de aceasta incalcare grava a normelor in domeniul protectiei mediului inconjurator, care reprezinta un pericol real pentru mediu si populatie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.