Cresterea productiei de biocombustibili va mentine pretul cerealelor si al plantelor oleaginoase la un nivel ridicat, in 2008, potrivit casei germane de comert cu cereale Toepfer International, divizie a companiei americane Archer Daniels Midland, ci
Cresterea productiei de biocombustibili va mentine pretul cerealelor si al plantelor oleaginoase la un nivel ridicat, in 2008, potrivit casei germane de comert cu cereale Toepfer International, divizie a companiei americane Archer Daniels Midland, citata de Reuters, relateaza Mediafax. "Cererea pentru alimente si furaje va continua sa creasca, in special in state in curs de dezvoltare rapida, precum China si India, iar toti jucatorii de pe piata, in special companiile procesatoare, trebuie sa se pregateasca pentru o lunga perioada de preturi ridicate", se arata intr-un comunicat al Toepfer. Cresterea productiei de biocarburanti ar putea stimula fermierii sa sporeasca productia de cereale si oleaginoase si sa cultive suprafete mai mari, potrivit companiei germane. In sezonul 2005/2006, pentru productia de etanol au fost folosite, la nivel mondial, 72 de milioane de tone de cereale, iar pentru productia de biodiesel circa 5,5 milioane de tone de plante oleaginoase, potrivit Toepfer. "Costul cerealelor ar putea scadea numai in conditiile in care in 2008 vor fi obtinute recolte-record, intrucat, pe langa cererea mare pentru alimente si furaje, cantitati tot mai mari de cereale si plante uleioase sunt folosite la producerea de bioetanol si biodiesel", se mai arata in comunicat. Potrivit estimarilor companiei, in 2007, peste 100 de milioane de tone de cereale vor fi transformate in etanol, in timp ce cantitatea de biodiesel obtinuta din vegetale uleioase va ajunge la opt milioane de tone. Schimbarea se va produce intrucat statele exportatoare traditionale vor creste productia de biocarburanti, ceea ce va reduce cantitatile de cereale livrate in strainatate, iar situatia va oferi noi oportunitati de marketing pentru state precum Ucraina, Kazahstan, Rusia, precum si Romania si Bulgaria, potrivit Toepfer.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.