Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a declarat, ieri, ca seceta din ultimele luni a dus la micsorarea productiei romanesti, astfel ca s-a ajuns la o productie autohtona de 30%. Pretul la grau a c
Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a declarat, ieri, ca seceta din ultimele luni a dus la micsorarea productiei romanesti, astfel ca s-a ajuns la o productie autohtona de 30%. Pretul la grau a crescut cu 25% in ultimele trei saptamani, ajungand la 5500 - 5800 de lei vechi pe kilogram si se estimeaza ca ar putea sa creasca cu pana la 40 de procente. "Pretul din acest an este cel mai mare pe care l-am platit noi pana acum, de cand suntem pe piata si suntem de cateva zeci de ani", afirma, in 12 iulie, directorul general al Pambac Bacau, Alin Giurea. El aprecia ca urcarea preturilor la grau a fost determinata de seceta, care a redus recolta, dar si de faptul ca cerealele au inceput sa fie folosite pentru producerea de biocombustibili, astfel ca cererea a crescut. Potrivit celor mai recente informatii furnizate de Ministerul Agriculturii, in 20 iunie erau afectate de seceta circa 1,6 milioane de hectare de culturi, reprezentand peste 60% din culturile de grau, secara, triticale (un tip de grau), orz, orzoaica si rapita semanate in toamna. Recolta de grau din acest an este estimata la circa 3,5 milioane de tone, fata de 5,2 milioane de tone anul trecut. L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.