Privind fotografia cu Mircea Geoana si Adrian Nastase publicata ieri pe pagina 7 in ZIUA, mi-am adus aminte de o intamplare traita in adolescenta, in satul bunicilor mei din partea mamei, Rosia de Secas, in judetul Alba, la vreo 15 kilometri de Blaj,
Privind fotografia cu Mircea Geoana si Adrian Nastase publicata ieri pe pagina 7 in ZIUA, mi-am adus aminte de o intamplare traita in adolescenta, in satul bunicilor mei din partea mamei, Rosia de Secas, in judetul Alba, la vreo 15 kilometri de Blaj,unde-mi petreceam vacantele. Bunicul era un inrait anticomunist, fusese, fiind chiabur, si vreo doi ani la Canal si asculta seara de seara, cu radioul dat la maximum si cu "puricii" auditivi de rigoare, "Europa libera" si mai ales "Vocea Americii". Mai mult, spera nesabuit ca pana la urma vor veni americanii si, in consecinta, in fiecare primavara, cosea iarba de pe o fasie ingusta si dreapta din lunca Secasului, unde credea el ca vor putea ateriza colosalele avioane yankee. (Culmea e ca pana la urma chiar a aterizat ceva acolo, un planor in pana). Eu nu eram un inrait utecist, dar ma enerva obstinatia cu care bunicul ramasese in visurile lui cu salvarea americana si adeseori "polemizam" politic cu el. Si, nu mai tin minte in ce an, ca urmare o politicii de "independenta" fata de sovietici, Ceausescu a fost invitat la Washington de Nixon. In ziua respectiva am fugit la posta comunei, am asteptat masina care aducea de la Alba-Iulia corespondenta, pachetele si ziarele si-am facut rost de o "Scanteia". Pe prima pagina era, fireste, o poza cu Nixon si Ceausescu. Plin de o meschina satisfactie, am alergat inapoi la bunicul, i-am aratat ziarul cu poza si i-am spus: "Ei, ce mai zici acuma? Mai vin americanii? Poftim, mergem noi la ei! Uite-i ce bine se-nteleg!" Bunicul a luat grav ziarul, si-a pus ochelarii legati cu sarma si-a privit fotografia. Am vazut cum paleste si-am simtit cum se prabuseste ceva in el. Dar cum sa-mi dea dreptate mie, unui mucos?! A stat asa cateva secunde, apoi a facut un "Hm!" "Ce-i? Ce s-a-ntamplat?" - am spus. "Pai tu nu vezi cum e poza asta?" M-am uitat mai atent, dar n-am vazut nimic deosebit, era un instantaneu obisnuit, Agerpress: amandoi sefi de stat stateau pe o canapea, intorsi unul spre altul, Nixon, cu stanga intinsa intr-un gest explicativ, ii spunea ceva lui Ceausescu, iar acesta radea cu gura pana la urechi, fericit si "charismatic". "Nu, am zis, ce sa vad?" "Pai uite: al nostru rade ca prostu', iar Nixon ii explica: ma, de ce-ai venit aici, sa ne radem ca prostii?" Atunci mi s-a facut o mila cumplita de bunicul: nu putea in ruptul capului sa accepte realitatea.
Asta se-ntampla pe vremea Razboiului Rece. Azi, daca privim fotografia Mediafax avandu-i ca personaje pe Mircea Geoana si Adrian Nastase, ne dam seama ca razboiul lor nu mai e rece, ci, cu toata canicula asta, de-a dreptul glaciar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.