O particularitate definitorie a contractelor pe optiuni rezida din posibilitatea de a genera profituri chiar si atunci cand piata se afla intr-o perioada de stagnare sau nu se incadreaza intr-un trend bine definit. In aceste conditii singura modalitate de a obtine totusi randamente ridicate o constituie apelarea la strategiile cu optiuni.
Astfel, daca se considera ca piata va fi foarte volatila pe termen scurt insa nu se cunoaste cu certitudine sensul de evolutie, strategia Long Straddle permite investitorului sa obtina profit indiferent de directia pe care aceasta o va urma. Implementarea strategiei presupune cumpararea unei optiuni Call si a unei optiuni Put cu acelasi pret de exercitare, de obicei a€žla bani".
De exemplu, se cumpara o optiune Call DESIF2 SEP07, la pretul de exercitare de 3,900 lei/actiune, pentru care se plateste o prima de 0,210 lei/actiune si o optiune Put avand acelasi activ suport si pret de exercitare pentru care se plateste o prima de 0,100 lei/actiune.
Dupa cum se poate observa din reprezentarea grafica, pragul de rentabilitate este dat de doua nivele ale pretului. Nivelul inferior se obtine scazand din pretul de exercitare valoarea celor doua prime, iar nivelul superior este obtinut prin adaugarea la pretul de exercitare a celor doua prime.
In exemplul dat avem: Pm = 3,900 lei - 0,210 lei - 0,100 lei = 3,590lei/actiune; Pm = 3,900 lei + 0,210 lei + 0,100 lei = 4,210 lei/actiune Profitul potential va fi nelimitat in conditiile in care pretul fluctueaza in afara nivelelor stabilite de cele doua praguri de rentabilitate. Pierderea maxima este limitata la valoarea celor doua prime platite, in acest caz de 0,3100 lei/actiune. Deoarece strategia presupune cumpararea de optiuni, nu este necesara depunerea initiala a marjei.

* Aceste articole au rolul unui demers educational. Exemplele concrete cu date din piata folosite pentru ilustrarea strategiilor nu reprezinta sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicarii strategiilor prezentate apartine doar investitorilor

Anca Mates, ec. Departamentul optiuni BMFMS