Razboiul diplomatic dintre Londra si Moscova a consumat ieri un nou episod, dupa ce Rusia a anuntat ca va da un raspuns adecvat si potrivit la decizia Marii Britanii de a expulza patru diplomati. Adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe, Aleks
Razboiul diplomatic dintre Londra si Moscova a consumat ieri un nou episod, dupa ce Rusia a anuntat ca va da un raspuns adecvat si potrivit la decizia Marii Britanii de a expulza patru diplomati. Adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe, Aleksandr Grusko, nu a oferit alte detalii, precizand doar ca replica Moscovei va sosi in curand si va lua in calcul interesele cetatenilor si ale mediului de afaceri.
Reactia de ieri a Moscovei a survenit deciziei autoritatilor britanice, de luni, de a expulza patru diplomati rusi, cel mai probabil ofiteri de informatii din cadrul Ambasadei Rusiei la Londra. Potrivit lui Grusko, citat de BBC, daca Rusia ar fi expulzat cate patru diplomati pentru fiecare extradare pe care a solicitat-o in ultima perioada Marii Britanii si care a fost refuzata, ar insemna ca aproape 80 de diplomati ai Regatului Unit ar fi fost trimisi acasa. Anterior iesirii la rampa a lui Grusko, o sursa informata de la Moscova, preluata de Reuters, sustinea ca Rusia nu va actiona pana cand Marea Britanie nu isi va pune in practica amenintarile cu expulzarea celor patru diplomati si ca, "pana atunci, vor fi doar vorbe". Conform unei alte surse din Ambasada Rusiei la Londra, autoritatile britanice ar fi prezentat deja o lista cu patru diplomati pe care intentioneaza sa-i expulzeze si care detin functii de importanta medie. Analistii considera ca Moscova va raspunde actiunilor Londrei prin propriile expulzari sau printr-o alta masura politica, dar marea intrebare este daca cei de la Kremlin vor actiona impotriva intereselor de afaceri ale britanicilor in Rusia. Marea Britane a anuntat, luni, ca va expulza patru diplomati, in replica la refuzul Moscovei de a extrada principalul suspect in otravirea fostului agent rus, Aleksandr Litvinenko, in noiembrie 2006, la Londra. Mai mult, premierul britanic Gordon Brown a afirmat ca Londra nu isi va cere scuze pentru expulzarea rusilor. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.